Kjell Inge Røkkes pengebinge fortsetter å vokse: For første kvartal i 2019 kan Aker melde om en verdiøkning på 14,5 milliarder kroner, fra 41,7 milliarder i slutten av fjerde kvartal i 2018 til 56,2 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal i år.

Les også: John Fredriksens store dag: Døtrene vil gi pappa en opplevelse

Verdihopp med høyere oljepris

Aker-aksjen økte med hele 42,4 prosent i første kvartal. Hovedindeksen på Oslo Børs steg til sammenlikning med åtte prosent i tidsperioden. En Aker-aksje kostet 658 mot slutten av kvartalet. Aksjen har imidlertid tapt seg i verdi siden slutten av første kvartal, og kan fredag kjøpes på Oslo Børs for 521 kroner.

- Aker og vår portefølje fortsetter å gjøre fremskritt, med forbedringer i både de underliggende operasjonene og de finansielle prestasjonene. I første kvartal leverte alle de fem børsnoterte industriselskapene i vår portefølje en positiv verdiøkning, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen i en pressemelding.

Eriksen forklarer at fremgangen til konsernet i stor grad skyldes Aker BP og en bedring i olje- og gassektoren. Aker BP økte verdiene med 13,5 milliarder kroner i første kvartal. Selskapets verdiøkning skyldes i stor grad økende oljepriser: Oljeprisen økte med 25 prosent i første kvartal, etter å ha falt 35 prosent i fjerde kvartal.

- Dette viser den nåværende flyktigheten i oljemarkedet, og det er grunnen til at Aker BP fortsetter å øke konkurranseevnen ved å fokusere på å kutte kostnader per fat produsert olje, skrive Eriksen i sitt brev til aksjonærene.

De andre selskapene i porteføljen gjorde det heller ikke verst: Utbyttemaskinen Ocean Yield økte verdiene med 623 millioner, Aker Solutions økte med 369 millioner, Kværner økte med 112 millioner, mens Akastor økte verdiene med seks millioner kroner.

Vil bli Ghanas største oljeselskap

Aker Energy er Kjell Inge Røkkes forholdsvis nye oljesatsing på ghanesisk sokkel. Aker-sjef Eriksen skriver i meldingen at Aker har store ambisjoner.

- Jeg er imponert over innsatsen til alle som jobber i og for Aker Energy - som for tiden er Akers største og viktigste prosjekt. Aker har store ambisjoner i Ghana. Målet er å bygge, gjennom Aker Energy, det ledende oljeselskaper på ghanesisk sokkel, skriver Eriksen.

Selskapet har allerede startet et boreprogram i Ghana, og traff i første kvartal på olje i Pekan-feltet. Aker Energy forventes å kunne komme med vesentlige bidrag til Akers portefølje om kort tid, ifølge Eriksen. Ambisjonen til Akers største aksjonærer, med Kjell Inge Røkke som den desidert største med 68,2 prosent av aksjene, er å produsere 1 million fat per dag i Ghana innen 2025.

- Men det er fortsatt flere utfordringer som må løses og risikoer som må håndteres. Å operere i Ghana er forskjellig fra i Norge, spesielt når det gjelder de tekniske kompleksitetene ved olje og gass, skriver Eriksen.

Som konsern leverte Aker ASA et resultat før skatt på 777 millioner kroner, 511 millioner bedre enn i samme tidsperiode i fjor.

Les mer: Kjell Inge Røkke henges ut i nytt teaterstykke av Hålogaland teater

Les også: Røkkes oljeselskap Aker BP betalte 96 prosent i skatt