Gå til sidens hovedinnhold

Aker Clean Hydrogen-sjefen med oppsiktsvekkende melding om prisen på hydrogen

Høye kostnader har lenge vært en bremsekloss for hydrogen, men prisene kryper nedover.

Mange har store forventninger til hvilken rolle hydrogen vil spille i det grønne skiftet.

Så sent som i går slapp Statnett en rapport der en av konklusjonene var at grønn hydrogen (se faktaboks) ville være nøkkelen til å begrense oppvarmingen til ned mot 1,5 grader.

I 2050 vil snaut 10 prosent av global kraftetterspørsel komme fra grønn hydrogenproduksjon. I Europa vil det utgjøre mer enn 20 prosent, anslår rapporten.

Aker Clean Hydrogen er blant aktørene som vil drive storstilt grønn hydrogenproduksjon. Kristian Røkke og Aker Horizons lanserte satsingen i februar i år med et mål om en installert kapasitet på 5 GW innen 2030.

Ned 60 prosent på ni år

Som med mye annen umoden teknologi, er en av de store bremseklossene til hydrogen at det er dyrt å fremstille. Aker Clean Hydrogen-sjef Knut Nyborg sier i en melding fredag morgen at kostnadene er på vei ned.

- Vi har kommet lenger i prosessen med å gjøre hydrogen rimelig. Noen av de norske prosjektene vi utvikler viser et prisnivå på hydrogen ned mot 3,5 til 4,5 dollar per kilo. I dagens markedssituasjon, med veldig høye gasspriser, tilsvarer det prisnivået for grå hydrogen, sier Nyborg.

Mens produksjon av grønn hydrogen, basert på fornybar energi, typisk har kostet et sted mellom 3 dollar per kilo og 6,55 dollar per kilo, har fossilbasert grå hydrogenproduksjon kostet rundt 1,80 per kilo.

Mange selskaper, inkludert Aker Clean Hydrogen, jobber nå på spreng for å drive ned kostnadene for grønn hydrogen. Da trengs billig fornybar energi og lavere elektrolyse-kostnader.

Ifølge Aker Clean Hydrogens vurderinger, kan prisen på hydrogen komme ned 60 prosent de neste ni årene.

Selskapet vil produsere hydrogen til bruk i shipping, tog, lastebil og luftfart, men også i industri som stål- og metallproduksjon, raffinerier og ammoniakk-produksjon.

Flere prosjekter på gang

Selskapet har prosjekter på gang med en potensielt samlet installert kapasitet på 1,8 GW.

Sammen med tungvekterne Yara og Statkraft annonserte Aker Clean Hydrogen i vår at de har inngått en intensjonsavtale om å bygge Europas første storskala anlegg for grønn ammoniakk og grønt hydrogen på Herøya.

Selskapet et samarbeidsprosjekt med Varanger Kraft i Berlevåg, samt planer i Meråker, Rjukan og Aukra. Utenfor Norge utforsker selskapet mulighetene i Chile og Uruguay.

Ettersom hydrogen er en energibærer, og ikke en energikilde, mener ekspertene at hydrogen har et stort potensial som energilager i områder som ikke er tilkoblet det nasjonale strømnettet. Øysamfunn som i dag er avhengig av dieselaggregat kan for eksempel benytte seg av hydrogen basert på rene energikilder som sol og vind, skriver NVE i en teknologianalyse.

Les mer: Regjeringen mener hydrogen er for dyrt - vil ikke satse på hydrogenbiler og lastebiler

Aksjen har falt

Selskapet hadde en omsetning verdt 7,6 millioner kroner i tredje kvartal. Hydrogen-selskapet tapte 47 millioner kroner på driften.

- Dette reflekterer kostnadene knyttet til mer modne prosjekter, en større ordrebok og en større organisasjon, skriver selskapet.

Aker Horizons-selskapet har en kontantbeholdning på 2,79 milliarder kroner.

Da Aker Clean Hydrogen gikk på børs tidligere i år, ble selskapet priset til 11 milliarder kroner med en aksjekurs på 16 kroner per stykk.

Siden har selskapet slitt på børs, og kursen før børsåpning fredag var 6,92 kroner. Aksjen har riktig nok løftet seg noe fra bunnivået på 5,88 for to uker siden.