HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Mandag ble det kjent at Kjell Inge Røkke forlater Asker til fordel for Lugano i Sveits. Han er styreleder i Aker, og har meldt at hans rolle i konsernet vil fortsette som før.

– Det er trist for Norge at ledere som han forlater landet, men det er en annen diskusjon. Aker vil fortsette som før, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen på scenen under Paretos energikonferanse. Han var så vidt innom temaet fra scenen, og la til:

– Uttalelser om at Kjell Inge Røkke ikke bidrar til det norske velferdssystemet er misledende.

Røkke beskrev valget som «krevende» i et brev mandag.

– Et krevende valg er tatt. Jeg har flyttet fra Asker til Lugano i Sveits. Min kapital skal fortsatt arbeide i Norge. Familieselskapet TRG og børsnoterte Aker fortsetter som før med norsk forankring for kunnskapsdrevet industriutvikling med verden som marked.

Les også: Trøim går hardt ut mot politikerne: – Gratulerer, dere har virkelig klart dere bra

Reagerer ulikt

Ap-topp Hadia Tajik reagerte mandag på at Røkke flytter ut av landet.

– Jeg må innrømme at denne nyheten overrasket meg. Kjell Inge Røkke er Norges rikeste mann, og annonserer nå at han er ferdig som bidragsyter til det norske fellesskapet. Et fellesskap og et samfunn som har bidratt med sitt til Røkkes karriere og formue, sa Tajik til Nettavisen.

– Han bestemmer selvsagt selv hvor han vil bosette seg, men dette aktualiserer definitivt debatten om regelverket rundt skattefri realisering av kapitalgevinster etter 5 år i utlandet, la hun til.

Investor Jan Petter Sissener synes nyheten er svært trist for Norge.

– Hans skaperevne forsvinner, sa Sissener til Nettavisen mandag, og la til at Røkke har bidratt med innovasjon og arbeidsplasser i Norge.

Sissener mener næringslivet bidrag ikke blir satt pris på i Norge.

– Samfunnet bygges opp til å hate folk som får det til i næringslivet.

I tillegg spådde investoren at flere rikinger i Norge vil følge Røkkes fotspor.

Les også: Næringseiendom-baron Tord Ueland Kolstad flytter til Sveits

Tror flere vil følge

Flere advokater Nettavisen har pratet med tror flere rikinger vil flytte ut av Norge.

Skatteadvokat Bettina Banoun påpeker at Sveits har et helt annet skattesystem enn Norge.

– Sveits har lavere formuesskatt, gunstigere utbytteregler og ikke skatt på aksjesalg. I tillegg er det et stabilt og forutberegnelig skatteregime, sier Banoun til Nettavisen og understreker at hun uttaler seg på et generelt grunnlag.

I Norge er beskatningen av aksjer skjerpet betraktelig i 2022, både ved at utbytteskatt er økt til 35,2 prosent og formuesskatten på aksjer er økt ved at verdsettelsesrabatten på aksjer ble redusert til 25 prosent og formuesskattesatsen ble økt til inntil 1,1 prosent, forteller Banoun.

– I tillegg er det intet tak på formuesskatten, legger hun til.

Selv erfarer advokaten at flere tenker på å flytte ut av Norge.

Professor emeritus i skatte- og avgiftsrett ved Handelshøyskolen BI, Ole Gjems-Onstad, mener at flyttingen til Sveits er et godt valg av Røkke dersom motivasjonen er å betale mindre i skatt.

Les Gunnar Stavrums kommentar her: Kjell Inge Røkke mot Hadia Tajik om moral, skattemoral og dobbeltmoral

Professoren tror det er sannsynlig at dette er grunnen til flyttingen, men understreker samtidig at han ikke vet dette sikkert.

– Det er et gunstig land å bo i, der formueskatten er uendelig mye lavere enn den norske. De har også en spesialordning for beskatting av utlendinger.

Gjems-Onstad forteller at skatterådgivere nå blir kontaktet av mange rike som overveier å flytte ut av landet. Professoren tror at andre kan bli påvirket av Røkkes valg.