Aksjekursen doblet i 40 selskaper

2003 har vært et knallår for børsfolket. 40 av selskapene notert ved Oslo Børs har hatt en verdistigning på over 100 prosent siden årsskiftet.

Tandberg Data er den suverene vinneren på Oslo Børs i år. Satset du 100 kroner den siste børsdagen i 2002, sitter du igjen med 1008 kroner i dag.

- Det er mye som har slått til samtidig i år som kan forklare den store oppgangen for disse selskapene, sier meglersjef Jan Petter Sissener i Alfred Berg til Dagens Næringsliv.

Sissener peker blant annet på at rentenedgang, gryende økonomisk vekst og økt likviditet har presset kursene oppover.

Rådgivningsselskapet Acta er toer på lista over de aksjene som har steget mest. Verdien er sjudoblet siden nyttår, ifølge DN.

- Kjøper en et selskap som ser ut som det skal sprekke, får en enten en stor gevinst eller en taper pengene sine, forklarer sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities.

Holder børsen koken ut året, blir 2003 et lite hakk bedre enn rekordåret 1999. Da doblet 39 selskaper verdien. I bunnåret 2002 var Gresvig alene om å greie den bragden.

De fleste selskapene som har steget bratt i år, har en børsverdi på under en halv milliard kroner. Men også tungvektere troner høyt på lista, inkludert Frontline, PGS, EDB og Fast.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.