Havbruk- og sjømatgiganten Lerøy Seafood leverte et skuffende kvartalsresultat tirsdag. Resultatet etter skatt var på en tredel sammenlignet med samme periode i fjor - 467,27 millioner kroner mot 1.551,36 millioner kroner i første kvartal 2018.

Analytikerne hadde forventet et resultat på 678 millioner kroner, ifølge nettmeglerselskapet Nordnet.

Per aksje ble resultatet 0,77 kroner - mot 2,43 kroner i samme kvartal 2018. Forventningen lå på 1,14 kroner per aksje.

Resultatet før skatt ble 579,02 millioner kroner, sammenlignet med 1.977,07 millioner kroner året før. Snittforventningene til analytikerne tilsa et resultat før skatt på 903 millioner kroner. Kvartalsrapporten finner du her.

Tapt på laks

Etter Mowi, som er størst i verden, er Lerøy Seafood størst i Norge på laks og annen sjømat. De eier hele verdikjeden fra fiske til ferdigpakkene på Kiwi, og har en omsetning på rundt 20 milliarder kroner i året.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet forklarer resultatraset slik:

- De har hatt høyere kostnad på produksjonen og får ikke levert de samme volumene som i samme kvartal i fjor. Det gir et lavere antall fisk til høyere kostnad. Spotprisen på laks er dessuten lavere enn på samme tidspunkt i fjor - det slår inn på marginen.

Marginen er ellers svært god, med om lag 15-20 kroner i fortjeneste per kilo laks. Men lavere fortjeneste enn ventet skuffer aksjonærene:

- Dette er også noe vi ser blant våre kunder, og de har brukt dagen på å vekte seg kraftig ned i Lerøy. I skrivende stund er det solgt Lerøy aksjer for 12 millioner kroner. Kundene er tydeligvis skuffet over resultatene og guidingen til selskapet fremover, sier Johannessen.

- Må bedre oss

"Første kvartal er preget av et lavt slaktevolum av laks og ørret som også påvirker uttakskostnadene negativt, samtidig som vi har hatt god produksjon i sjø", skriver Lerøy Seafood i sin kvartalspresentasjon.

Innenfor hvitfisk har god etterspørsel og fallende kvoter gitt høye priser, som har vært en utfordring for landindustrien.

- I sum er første kvartal et greit kvartal, men vi har potensial til å gjøre det bedre, sier konsernleder Henning Beltestad i en kommentar i rapporten.

Tre milliarder tapt

Markedet reagert spontant på de dårlige nyheten og sendte aksjen ned fra om lag 63 til 57 kroner tirsdag morgen. Det tilsvarer et fall i markedsverdien på over 3 milliarder kroner.

Siden februar har verdien falt med hele 7,1 milliarder kroner. Onsdag har aksjen stabilisert seg på om lag 58 kroner. Markedsverdien er 34,7 milliarder kroner.

Etter nedturen har nye eller gamle kunder kommet tilbake.

- Det skjer mye her i privat øyemed. De kan være gamle kunder som har kjøpt seg inn igjen til en lavere pris, eller nye som har kommet til. Aksjen falt 8 prosent som en ren reaksjon på resultatet - da kommer kundene ofte tilbake, kommenterer Mads Johannesen i Nordnet.