Gå til sidens hovedinnhold

Aldri vært krevd inn mer i eiendomsskatt: Sjekk din kommune

De siste årene har eiendomsskatten skutt i været, og hele 370 kommuner krever inn den omstridte skatten. Sjekk hvor mye du må betale i din kommune.

Nylig ble det publisert ferske tall fra Statistisk sentralbyrå for eiendomsskatt i Norge.

Ifølge Nettavisen.Økonomis gjennomgang, viser det seg tydelig at aldri før har innbyggerne måtte punge ut mer i eiendomsskatt til kommunekassen.

27 prosent økning

Totalt er det nå 370 kommuner som krever inn eiendomsskatt. For ti år iden var det 291 kommuner. Det tilsvarer en 27 prosent økning.

Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Men det er ikke bare flere som krever inn – de krever også inn stadig mer.

Ifølge SSB krever norske kommuner inn 14,2 milliarder kroner i eiendomsskatt i 2018. Det er en oppgang fra 13,6 milliarder i 2017.

De siste ti årene har skatteregningen til norske boligeiere mer enn doblet seg fra 6,1 milliard til 14,2 milliarder kroner.

Her er det dyrest å bo

Det er ikke bare om kommunen har eiendomsskatt som avgjør hvilken regning du får i posten. Det er også avgjørende hvilke regler de vedtar i kommunestyret.

Selv om eiendomsprisene ofte er høyest i Oslo, Stavanger og de andre storbyene, er det dyrest å bo i en nordnorsk kommune.

I Alstahaug kommune må du punge ut hele 9.675 kroner i eiendomsskatt om du har en 120 kvm enebolig.

I sum er det Oslo som får mest inn i kommunekassen, rett og slett fordi det er den største kommunen. I 2018 krevde de inn 1,48 miliarder kroner fra innbyggerne.

Gå til bunnen av saken og skriv inn navnet på din kommune i søkefeltet, for å sjekke regningen der du bor.

Store sprik i fradrag

Noe som skjermer mange skattebetalere er det såkalte bunnfradraget. Dette betyr eiendomsskatten ikke slår inn før over en viss sum.

Her er det Oslo som er desidert mest generøs, med et bunnfradrag på 4,6 millioner. Ifølge tidligere opplysninger handler dette om at eneboligene i Oslo er langt dyrere enn i de fleste deler av landet.

Skedsmo kommer på andreplass, med 1,8 mill. i bunnfradrag. De aller fleste kommuner har et bunnfradrag på omtrent 200-250.000 kroner.

Kommentarer til denne saken