*Nettavisen* Økonomi.

Ålesleipt triks fra sikkerhetskjempe

Foto: Securitas Direct

Slik lurer landets største sikkerhetsselskap seg inn i hjemmet ditt.

06.12.11 21:32

Landets største alarmselskap, Securitas Direct, driver en merkelig form for direktesalg. Selv etter at selskapet fikk påpakning av Forbrukerombudet med trusler om tvangsmulkt for samme type virksomhet tidligere i år fortsetter den tvilsomme praksisen.

Det fikk Kristoffer Gulbrandsen erfare for noen uker siden.

- Det ringer på døra på ettermiddagen, en ung mann i et slags el-installatør-kostyme med en perm og penn i hendene sier han er fra Securitas Direct i en tone som om jeg burde visst hvem han var, forteller Gulbrandsen.

Tar ikke nei for et nei
Mannen spør om han kan komme inn og sjekke røykvarsleren og slukkeapparatet.

- Jeg sier først nei, må du det?, svarer Kristoffer.

Mannen spør hvor gamle de er og om Kristoffer har testet dem ordentlig.

Under tvil slipper han inn mannen.

- I bakhodet lurer jeg på om borettslaget har en avtale, noe som jeg vurderte som sannsynlig.

Nøye forberedt opplegg
Vel inne i Kristoffers leilighet tar mannen fram en sprayflaske som han bruker til å utløse røykvarsleralarmen. Han viser også Kristoffer hvordan man skal teste om slukkeapparatet er i orden eller ikke.

Uten å spørre går mannen inn i Kristoffers stue med retning sofaen.

- Det var tydelig at han ville gå gjennom en slags «sikkerhet i hjemmet»-presentasjon. Det var tydelig at han ville gi meg et langt foredrag, sier Kristoffer som ga beskjed om at han ikke hadde tid til noe slikt.

Mannen fra Securitas Direct responderer kjapt.

- Men, har du ikke tid til en gjennomgang av sikkerhet i hjemmet ditt?

Manipulativt opplegg
Kristoffer gir seg på halvveien og lar mannen stå i entreen.

- Jeg opplevde gjennomgangen av permen som manipulativt med spørsmål om hvor mange innbrudd man tror det er i landet. Hvor, når, hvordan disse foregår og så videre, forteller Kristoffer.

Mannen fra Securitas Direct gir selv dramatiske svar på sine egne spørsmå.

Kristoffer får vite at de fleste innbrudd skjer i leiligheter etter at alle eneboliger nå har alarm, og at de kriminelle ikke har noe annet valg enn å gjøre dette. Det tar 15 sekunder å bryte opp en slik lås, kanskje 30 sekunder med ekstra sikkerhetslås.

Skremmetaktikk
- Hva gjør du om de kommer om natten?, spør Securitas-mannen.

- Da kan man jo gjemme seg under dynen, spøker Kristoffer.

- Ja, man kan jo håpe de ikke ser deg. Ofte er de flere som kommer inn, og da kan man jo tenke seg hva de gjør med deg for å ikke bli oppdaget, svarer mannen og lar fortsettelsen av setningen henge i luften.

- Tilsvarende skremmeopplegg har han også for brann, om hvor lite en røykvarsler hjelper når man svimer av av røyken i søvne om natten og hvor lite det hjelper med røykvarsler når naboen ikke er hjemme, slik at det er overtent før andre forstår hva som skjer, forteller Kristoffer som nå hadde fått nok.

Brukte Utøya som skremsel
(mange lesere skriver i kommentarfeltet nederst at de har opplevd lignende episoder. Her er en av dem:

- Har selv fått et svært ubehagelig "besøk" av en av disse selgerene. Ikke nok med innøvd skremselspropaganda om brann og innbrudd, kom han også med; "hva om det plutselig står tre øst-europeere med våpen i stua di..." Videre henvendte han seg til ultralydbildet som hang på kjøleskapsdøra og lurte på om ikke "det" var verdt å beskytte. Det som virkelig tok kaka var da han stilte oss spørsmålet om ikke Utøya-ofrene gjerne skulle hatt alarm da de møtte psykoen med våpen. (Dette "besøket" fant sted noen få dager etter 22/7.) Heidi Elisabeth Amundsen.)

Har du opplevd lignende? - tips journalisten via epost: stig.solberg(alfakrøll)nettavisen.no

Har sendt klage til Forbrukerombudet
Han avbrøt enhver form for videre diskusjon og viste mannen ut døra.

- I etterklokskapens lys skjønte jeg i dét jeg slapp ham inn at det var en selger, men da var det for seint, forteller Kristfoffer.

Umiddelbart etter seansen var Kristoffer usikker på om mannen virkelig var fra Securitas Direct eller om han kanskje han var en tyv på spaning.

- Jeg ringte firmaet og de bekreftet at de hadde selgere ute som bla sjekket røykvarslere, sier Kristoffer som også har klaget både mannen og selskapet inn for Forbrukerombudet.

Beklager
- Dette var leit å høre. Det er ikke slik våre selgere skal opptre, sier HRM-manager i Securitas Direct Cecilie Knudsen til NA24.

Hun understreker at alle skal presentere seg som selgere når de ringer på folks dører.

Ifølge Knudsen endret selskapet rutinene etter at Forbrukerombudet kom med en advarsel for samme type oppsøkende salg i februar i år.

- Vi ønsker å se nærmere på denne saken og jeg oppfordrer Gulbrandsen til å kontakte meg, sier hun.

Forbrukerombudet ikke blid
Forbrukerombudet, som i februar i år advarte Securitas om at oppførselen til selskapets dørselgere kan være et brudd på markedsføringsloven, varsler nye tiltak.

- Vi har tydeligvis ikke nådd enden på visa, noe flere lignende klager den siste tiden viser. Vi skal ta opp saken med selskapet på nytt, sier fagsjef hos ombudet Tonje Hovde Skjelbostad til NA24.

NA24 er kjent med at Securitas Direct får en ny advarsel og trussel om tvangsmulkt en av de nærmeste dagene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.