Den tidligere fotballproffen og faren til stjernespiller Erling Braut Haaland har to hovedvirksomheter, agentselskapet Sapiens AS og investeringsselskapet Tyrannus AS. Begge selskapene risikerer nå tvangsoppløsning i foretaksregisteret i Brønnøysund.

Tvangsoppløsning vil si at tingretten kan tvangsavvikle selskapet på grunn av mangler, altså at virksomheten ikke lenger får lov til å fortsette. Det kan sammenliknes med en konkurs. Selskapets kreditorer må da få dekket det de har til gode før eierne får frigitt de resterende verdiene.

Foretaksregisteret skriver i en melding 25. august at de to selskapene ikke har en registrert revisor eller statsautorisert revisor. Det skal de ha etter aksjeloven/allmennaksjeloven §§ 7-1, 7-2 og § 16-15 første ledd nr 3.

Fristen for å rette opp forholdet er fire uker. Hvis det ikke skjer, vil tingretten bli varslet om at vilkårene for tvangsoppløsning er oppfylt. Tingretten kan oppløse foretaket uten ytterligere varsel.

Les også: Klopp kommer med Haaland-hyllest i tysk intervju

Grense: 6 millioner

Minimumsgrensen for revisjonsplikt er blant annet 6 millioner i årsomsetning fra 2021 (tidl. 5 millioner). Hålands to selskaper omsatte i fjor for langt mer enn det.

I årsberetningen til både Sapiens AS og Tyrannus AS står det i regnskapsnotene at revisor er valgt bort. Det var heller ingen revisor i de to foregående årene, med samme begrunnelse. Da var imidlertid omsetningen langt lavere og selskapene ikke revisjonspliktige.

Haaland skriver i en SMS til Nettavisen at han er klar over forholdet, men at fristene er rimelig korte. Han mener likevel at han har kontroll på situasjonen og viser også til at han tidligere ikke har trengt å ha revisorgodkjente regnskap.

Les også: Haaland kåret til mesterligaens beste spiss i 2020/21-sesongen

Fantastisk år

Investeringsselskapet Tyrannus AS fikk et resultat før skatt på 40,6 millioner kroner og bare marginalt mindre etter skatt. Den minimale forskjellen skyldes hele 40,35 millioner kroner i såkalte permanente forskjeller.

Permanente forskjeller betyr at kostnaden aldri kommer skattemessig til fradrag, eller inntekten aldri kommer til beskatning. Eksempler på det er kostnader til gaver, representasjon, kontingenter, og ikke minst tap/gevinst ved salg av aksjer innenfor fritaksmetoden.

Minimalt

Den skattepliktige inntekten i Tyrannus for 2020 var bare på 193.000 kroner.

Sapiens AS oppnådde et resultat før skatt på 49,7 millioner kroner. Men Alf Inge Haaland gjør i en SMS til Nettavisen det klart at det er inntektene i Tyrannus som viser hva som er tjent.

Det er de samme pengene som flyttes til investeringsselskapet. Man kan derfor ikke legge sammen resultatene som Nettavisen gjorde.

Bokført egenkapital i de to selskapene var ved utgangen av 2020 på til sammen ca. 39 millioner kroner. Egenkapitalen – eiernes vurderte verdier – i Sapiens AS er bare på 61.000 kroner, etter at selskapet har avgitt et stort konsernbidrag.

Alfie Haaland som han nå kaller seg, spilte totalt 34 A-landskamper for Norge. 48-åringen begynte fotballkarrieren i Bryne, men signerte høsten 1993 for den engelske klubben Nottingham Forest. Han spilte senere for Leeds United FC og Manchester City .

Les også: Fredriksen-aksje med kjempevekst på børs - Alfie Haaland kjøper seg opp

Grisetakling

Det var for City han i 2001 ble meid ned av Manchester Uniteds Roy Keane, som hevn for en tidligere situasjon. Haaland har ifølge Wikipedia gått langt i å hinte om at skaden var karriereødeleggende.

Mens Haaland var en forsvarsspiller, er sønnen Erling Braut Haaland, i en alder av 21, en av Europas heteste angrepsspillere og salgsobjekter. Han er blant annet nevnt som erstatter for den franske superspissen Mbappe i den franske storklubben Paris Saint-Germain.