Gå til sidens hovedinnhold

Alle norske bøker på nett

Søkemotoren Google kommer om kort tid til å legge ut alle norske bøker på nett. Forlagene er skeptiske.

Den populære søkemotoren Google starter snart arbeidet med å legge alle norske bøker ut på nett. Forfatter Erlend Loe er allerede med, men forlagene er skeptiske, skriver Dagens Næringsliv.

- Vi vet ikke hvor det som digitaliseres flyr hen. Vi er redde for bruken og hvordan rettighetene blir ivaretatt. Vi lever av rettighetene. Det er hele grunnlaget for et forlag. Vi kan ikke bare gi det fra oss, sier formann Geir Berdahl i Forleggerforeningen til avisen.

Googles mål er å legge alle norske bøker ut på nett og gjøre dem søkbare. Forlagene må selv reservere seg dersom de ikke ønsker å være med. Det blir imidlertid ikke mulig å lese en bok fra start til slutt på grunn av opphavsretten.

Trolig er Loes bok, «Naiv.Super» den første norske boken som legges ut. Loe er svært begeistret og mener det vil være et stort skritt for menneskeheten å kunne søke på setninger fra for eksempel en Hamsun-bok.

Prosjektet finansieres gjennom reklame, og Google deler inntektene med forlagene. Ifølge Google er 56 prosent av all nettrafikk videresendt fra søkemotoren, og mener dette vil gi forlagene svært verdifull eksponering.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag