Gå til sidens hovedinnhold

Alle taper på Donald Trumps handelskrig hvis han ikke finner en løsning med Kina

USAs president Donald Trump balanserer på en slakk line mellom å være dristig og dumdristig.

Som alle andre kriger er en handelskrig lett å sette i gang, men vanskelig å avslutte. Gårsdagens melding om at Trump vil øke tollsatsen til 10 % på alle varer fra Kina sendte sjokkbølger inn i finansmarkedene.

- De nye tollsatsene innebærer at det vil være toll på 96,7 % av alle kinesiske eksportvarer til USA. Vi snakker nå full krig, skriver makroøkonom Kjetil Olsen i Nordeas morgenrapport.

Tollbarierer er ikke en stige opp til himmelen. Det er en stige ned til helvete, og nå har vi gått et skritt lengre ned den stigen

Som vanlig meldte Donald Trump om sin nye politikk gjennom via en tweet:

Reaksjonene i markedet var drastiske:

  • Oljeprisen falt umiddelbart med tre dollar per fat - noe som koster Norge milliarder av kroner hvis prisfallet blir varig.
  • Wall Street snudde fra oppgang til et brått fall på 1 prosent, og gullprisen steg.

Som Nordea skriver: - Man får ikke nobelprisen på å gjette at Oslo Børs vil åpne dagen kraftig ned. Ikke overraskende svekket krona seg på twitter-meldingen.

Spådommen traff - børsen falt som en stein fra åpningen.

Les også:

Oslo Børs rett ned fra start

Nordea er ikke alene. Selv en normalt sindig mann som sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets sliter med å forstå Donald Trumps strategi, og siterte på NRK kolleger som mener at USAs president rett og slett ikke forstår handelspolitikk.

- Hvis det er en strategi, så er den ekstremt dristig, sa Andreassen til NRK Radio.

Det er snakk om enorme beløp. Ti prosent toll på importvarer på 300 milliarder dollar fra 1. september betyr nær 300 milliarder kroner i dyrere varer for amerikanske forbrukere - alternativt mindre handel eller lavere fortjeneste (og vekst) for de kinesiske selskapene.

Trump-utspill ryster finansverden

Hvis dette blir utfallet, taper både kjøperne og selgerne. Dette er spesielt viktig for Norge, som karakteriseres som en liten, åpen økonomi. Det betyr at vi er for små til å bety noe særlig, men åpne nok til at tollbarrierer og handelskriger kan ramme oss. Oljen er bare et eksempel.

Men akkurat nå er både kommentatorer og markedene i uvisse. Trumps opptrapping av handelskrigen kom bare kort tid etter at den amerikanske sentralbanken Fed hadde senket rentene med 0,25 prosent for å stimulere økonomien og bidra til økt vekst.

Nå er det økte muligheter for nye amerikanske rentekutt. I så fall vil det bety sterkere norsk krone og dyrere norske eksportvarer.

JP Morgans globale sjefsstrateg, David Kelly, frykter akkurat dette - nemlig at en haukete handelspolitikk fra Donald Trump skal dytte Fed inn i en spiral med rentekutt.

- Tollbarrierer er ikke en stige opp til himmelen. Det er en stige ned til helvete, og nå har vi gått et skritt lengre ned den stigen, sier Kelly til Financial Times.

PS! Hva mener du? Vil Donald Trump lykkes i sin handelskrig mot Kina, eller ser vi starten på en langvarig handelskrig som alle vil tape på? Skriv et leserinnlegg!

Kommentarer til denne saken