En skulle tro at det var en drømmesituasjon at folk sto i kø for å kjøpe noe du hadde å selge, men for én bransje har dette blitt nærmest et mareritt.
- Elektronikkbransjen har hatt svært store utfordringer etter at pandemien kom, fordi produksjonen av en rekke produkter ikke har vært i nærheten av etterspørselen.
Det sier kommunikasjonssjef Kristin Hovland i Norges største nettbutikk Komplett.
Alle vil ha det man ikke klarer å lage nok av
Pandemien har skapt nærmest den perfekte storm, og spesielt for ett helt avgjørende produkt har det blitt helt krise: Skjermkort til datamaskiner og spillkonsoller.
- Hjemmekontor har generelt økt etterspørselen etter datautstyr
- Flere har oppdaget dataspilling som en hobby når de har måttet være mer hjemme. Dette krever kraftige skjermkort for å gi god grafikk
- Prisen på kryptovaluta har skutt til himmels. Skjermkortene som brukes til dataspill, er den perfekte måten å «mine»/grave kryptovaluta på, spesielt Ethereum. Folk har derfor hamstret skjermkort for å bruke dem til å tjene penger. (Mining av kryptovaluta handler om å få betalt for å løse svært kompliserte matematiske oppgaver. Skjermkort mye mer effektive til denne typen regneoppgaver enn «vanlige» prosessorer)
- Samtidig skaper pandemien problemer i en rekke ledd for de som produserer datautstyr.
Økt etterspørsel og problemer med produksjon er ingen god kombinasjon.
Et eksempel på problemene så vi da da Sony lanserte sin nye spillkonsoll Playstation 5 med mange færre tilgjengelige enheter enn forventet.
De som på mer eller mindre ærlig vis klarte å karre til seg konsoller ved lansering, videresolgte dette på Finn til skyhøy pris. Det skjer fortsatt fordi er nærmest er umulig å kjøpe produktene i butikk.
Full salgsstopp
Markedet for løse skjermkort er enda mer håpløst. Tidligere i år valgte Komplett å fjerne muligheten til å både kjøpe og sette seg på venteliste på skjermkort.
Årsak? Etterspørselen var mye høyere tilbudet.
- Dette valgte vi å gjøre av to hovedgrunner. Det er en svært usikker leveringssituasjon fra våre leverandører, og vi har allerede en lang venteliste. Vi tror ikke at våre kunder ønsker å legge inn ordre når leveringsdato er svært usikker. Å selge kort som ikke eksisterer kan for mange opplevelses som å bli holdt for narr, forteller Hovland i Komplett.
Den eneste måten å få tak i produktene nå, er å kjøpe en hel datamaskin.
Fra nyttår og frem til i dag har mengden datakraft som kastes inn til å «mine» kryptovalutaen Ethereum mer enn doblet seg - fra et allerede høyt nivå. Dette har i all hovedsak skjedd gjennom bruk av nettopp skjermkort.
Etterspørselen kom på toppen av alle som ønsket å bruke kortene til spill.
Trenger du et nytt skjermkort for å bedre ytelsen i spillene du spiller, eller går det du har i stykker? Synd for deg.
Prisen på de få skjermkortene som du kan kjøpe utenfor bruktmarkedet, har naturlig nok skutt i været. Grovt sett koster de beste skjermkortene nå 2-3 ganger av hva de kostet tidligere - hvis du klarer å oppdrive det.
Sinte kunder - til kamp mot de nye
Å ha populære produkter bør være en drømmesituasjon, men når man ikke klarer å levere produkter til sine stamkunder gjennom mange år, så ender man opp med misfornøyde kunder. Og det er ingen drømmesituasjon.
Markedeslederen Nvidia - som har mer enn doblet sin børsverdi etter pandemien startet - har derfor bestemt seg for at de ønsker å prioritere sine gamle stamkunder. Det gjør de gjennom å gå til ren krig mot de som kjøper skjermkort for å bruke til kryptovaluta:
I februar ble det kjent at deres nye «folkekort» ville ble levert med en fartssperre som gjorde at ytelsen ble halvert om det ble brukt til graving av kryptovaluta.
Det startet en katt-og-mus-kamp, hvor en nesten umiddelbart klarte å komme seg rundt denne sperren. Det aktet ikke Nvidia å akseptere: De styrket derfor innsatsen, og denne uken ble det kjent at de relanserer de fleste av kortene sine med denne typen fartssperre, kalt «Lite Hash Rate».
Les også: Fullstendig kollaps for bitcoin
- GeForce-produkter er laget for gamere, og pakket med innovasjon. Fordi våre prosessorer er programmerbare, finner brukere stadig nye måter å bruke dem på, alt fra værsimulering, gensekvensering, til dyp maskinlæring og automatisering. Graving av kryptovaluta er også en av disse bruksområdene, skriver Nvidia.
- For å sørge for at gamere får tak i GeForce-produkter, annonserte vi i februar at alle GeForce RTX 3060-kort vil bli levert med redusert Ethereum-hasrate. I dag gjør vi ytterligere steg for å redusere hashraten på nyprodusete kort i RTX 3080, 3070 og 3060 Ti-serien. Disse kortene vil komme på markedet i mai, skriver de i en melding.
En mulighet i dette ser giganten likevel: De er i ferd med å rulle ut en ny serie med produkter utelukkende for de som miner kryptovaluta. Disse kan ikke brukes som vanlige skjermkort.
Og så gjenstår det å se hvor populære de faktisk vil bli, når Etherium snart uansett vil endre måten nettverket fungerer på.
Les også: Bitcoin har et enormt problem - konkurrenten Ethereum skyter til himmels ved å løse det problemet
Frykter problemer gjennom hele året
- Hva er deres beste anslag på når man får en normal leveringssituasjon? Er det fare for at det ikke blir bedre før nyttårstider hvor det er planlagt at Etherium ikke lenger skal kunne "mines"?
- Vi kan dessverre ikke gi noe tydelig og god informasjon om når situasjonen normaliseres, fordi leverandørene ikke klarer å gi oss presis informasjon. Det er ikke en god situasjon for oss å ha mange engasjerte kunder som venter og venter og som vi ikke kan gi konkrete svar. Det er produsentene og leverandørene som har skapt denne bedrøvelige situasjonen, og jeg tror at alle aktørene i bransjen frykter at dette kan fortsette inn i 2022, forteller Kompletts kommunikasjonssjef Kristin Hovland.