*Nettavisen* Økonomi.

Alle voksne i USA skal få 13.000 kroner rett i lomma -  børsen kraftig opp

Børsoppgangen onsdag kommer etter at senatet i USA og president Donald Trump er enige om en historisk krisepakke verdt 2.000 milliarder dollar for å håndtere ringvirkningene av koronapandemien.

Børsoppgangen onsdag kommer etter at senatet i USA og president Donald Trump er enige om en historisk krisepakke verdt 2.000 milliarder dollar for å håndtere ringvirkningene av koronapandemien. Foto: Jonathan Ernst (Reuters)

Det ble kraftig oppgang på Wall Street etter at man er kommet til politisk enighet om økonomisk krisepakke i USA.

25.03.20 21:27

NEW YORK (Nettavisen): Det startet med kraftig børsoppgang i USA onsdag morgen amerikansk tid. Dow Jones var opp 710 poeng, eller 3,4 prosent kort tid etter åpning, og endte til slutt opp 495 poeng, eller 2,4 prosent. Tirsdag var det en jubeldag på Wall Street, der Dow Jones satte ny rekord.

Les: Jubeldag på Wall Street - beste dag siden 1933 i USA

Oppgangen kom etter nyheten om at senatet i USA og president Donald Trump var enige om en historisk krisepakke verdt 2.000 milliarder dollar for å håndtere ringvirkningene av koronapandemien. Pakken skulle CNBC bli vedtatt senere på onsdagen, men onsdag kveld er det fortsatt uklart om når den blir endelig vedtatt.

Onsdag kveld opplyser Bernie Sanders at han vurderer å jobbe for å få utsatt vedtaket med mindre noen krav innfris.

Les også: Innfører egen kontantstøtte til norske bedrifter

Alle detaljer i avtalen er enda ikke bekreftet, men ifølge nyhetsbyrået AP inkluderer pakken engangsutbetalinger på 1.200 dollar til voksne amerikanere, rundt 13.000 norske kroner. Barn vil angivelig få 500 dollar.

Alltid oppdatert : Her er siste nytt om korona-krisen

– Mine damer og herrer, vi er i mål

Forhandlingene om en krisepakke har pågått i den amerikanske kongressen i flere dager, men det har vært uenighet mellom Demokratene og Republikanerne og Det hvite hus om sammensetningen. To ganger er et forslag blitt stemt ned i Senatet.

Men natt til onsdag amerikansk tid løsnet det.

– Mine damer og herrer, vi er i mål. Vi har en avtale, sa politisk rådgiver Eric Ueland i Det hvite hus.

Les også: Koronasyk 52-åring sier livet hans ble reddet av malariamedisinen som Trump har troen på

Intense diskusjoner

Mitch McConnell, lederen for det republikanske flertallet i Senatet, bekreftet at det var enighet om flere tusen milliarder dollar i krisehjelp.

– Etter flere dager med intense diskusjoner er Senatet blitt enig om en tverrpolitisk avtale om en historisk hjelpepakke for denne pandemien, sa han.

Krisepakken er den største i USAs historie og inneholder mer midler enn det som ble brukt på å redde økonomien etter finanskrisen i 2008.

Pengene skal gå både til selskaper, helsevesenet og vanlige arbeidstakere.

Les: Koronasmittet lege: Vær obs på dette symptomet

Samfunnet stenges

Formålet med krisehjelpen er å begrense de økonomiske skadevirkningene av tiltakene mot koronapandemien. Mange steder i USA er store deler av samfunnet og økonomien i ferd med å bli stengt ned – på samme vis som i en rekke europeiske og asiatiske land.

Les: Nye studier: Disse medisinene kan hjelpe mot koronaviruset

Detaljene i krisepakken er foreløpig ikke offisielt offentliggjort. Men ifølge CNN skal 250 milliarder dollar, om lag 2.730 milliarder kroner, bli satt av til direkte utbetalinger til familier og enkeltpersoner. Like mye skal brukes på støtte til arbeidsledige.

Videre blir 350 milliarder dollar øremerket lån til småbedrifter, mens 500 milliarder blir gjort tilgjengelig som lån til større selskaper som får økonomiske problemer.

Spesielle tiltak rettes inn mot luftfartsbransjen. Omfanget av denne krisehjelpen er et av punktene som har utløst politisk uenighet – på samme måte som i Norge.

Helikopterpenger

De direkte utbetalingene til enkeltpersoner og arbeidstakere er en form for krisehjelp som har vært lite brukt før koronakrisen rammet verden.

Tiltaket kalles ofte «helikopterpenger» siden penger nærmest drysses over befolkningen som fra et helikopter. I USA er det nå snakk om engangsutbetalinger på 1.200 dollar til voksne amerikanere, mens barn angivelig vil få 500 dollar.

Den massive amerikanske krisepakken har ført til en viss bekymring både for økende statsgjeld og risiko for høyere inflasjon. Men i Kongressen er det enighet om at budsjettunderskuddet må økes for å hjelpe folk gjennom koronakrisen.

– Kommer og redder dem

– Folk vet ikke hvordan framtida kommer til å bli eller hvordan de skal kunne betale regningene. Vi kommer og redder dem, sier Chuck Schumer, lederen for demokratene i Senatet.

Mitch McConnell mener krisepakken har et omfang som minner om investeringer gjort i krigstid.

Pakken må vedtas både av Senatet og Representantenes hus og godkjennes av president Trump før den trer i kraft. Ifølge McConnell skal Senatet stemme over krisehjelpen i løpet av onsdagen.

For å sikre at de store pengebeløpene ikke misbrukes, ventes det at pakken vil sikre opprettelse av en ny stilling som generalinspektør.

I tillegg er det tatt grep for å sikre at penger ikke havner hos Trump, hans familie eller hos kongressmedlemmene, ifølge Schumer.

Forventningene om at krisepakken snart blir vedtatt, har allerede ført til kraftige hopp på børsene. Tirsdag steg Dow Jones-indeksen 11,4 prosent, men dagen etter var børsutviklingen i Europa mer variabel.

Ja til tysk krisepakke

Tyske parlamentarikere ga på onsdag også grønt lys til regjeringens plan om en økonomisk krisepakke som innebærer å ta opp nye statslån.

De folkevalgte holdt god avstand da de onsdag kom sammen for å vedta krisepakken, som er verdt opptil 1.100 milliarder euro. Summen tilsvarer om lag 13.000 milliarder kroner.

Regjeringen fikk lov til å ta opp 156 milliarder euro ekstra i statslån. Det krever at grunnlovens begrensninger settes til side og at den nærmest hellige budsjettbalansen ofres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag