*Nettavisen* Økonomi.

Allergikerne renner ned dørene: - Folk er ikke godt nok forberedt

EKSPERTENS RÅD: Farmasøyt Roque Jimenez jobber på Apotek 1 på Torgterrassen i Stavanger. Han anbefaler lokal behandling som øyedråper og nesespray før allergitabletter. - Saltvannsøyedråper kan i seg selv være nok for dem med bare litt allergi, sier Jimenez. Foto: Magnus Ekeli Mullis

Farmasøyt Roque Jimenez merker at bjørkepollen-sesongen kom brått på mange i år.

24.04.19 15:15

STAVANGER (Nettavisen Økonomi): Tirsdag meldte mange apoteker om omsetningsvekst på allergimedisiner og stor pågang fra kundene. Apotek 1 ser en 50 prosent økning mot fjoråret, mens Vitusapotek har solgt 12 prosent flere allergimedisiner i år. Apotekforeningen melder om 14,99 millioner solgte døgndoser allergimedisin så langt i år, en 14,2 prosents økning fra tilsvarende periode i fjor.

- Vi merker absolutt større pågang enn tidligere. I går var det svært mange kunder som ville kjøpe øyedråper. Vi er blant de eneste i byen som har øyedråper mot allergi igjen. Det er svært høy etterspørsel, sier farmasøyt Roque Jimenez.

Jimenez og kollega Eva Haaland må ta imot Nettavisen Økonomi før åpningstid for å få tid til å snakke. Med en gang apoteket åpner, renner det inn syv kunder på det lille apoteket på Torgterrassen i Stavanger. Mange går rett mot allergi-seksjonen.

Les mer: Det koker hos apotekene: - Allergisesongen er utvilsomt i gang

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange har kommet til Roque Jimenez på Apotek 1 for reseptfrie allergitabletter som Cetirizin og Zyrtec. - Noen kan bli trøtte av disse, og da anbefaler vi Telfast-tablettene, sier Jimenez.


Verre enn i fjor

Påsken bød på strålende vær i Stavanger og tidlig bjørkeblomstring. Det har også vært pollen fra salix i luften. Men er det mer pollen nå enn i fjor? Muligens, svarer pollenanalytiker Hallvard Ramfjord ved NTNU.

- Det kan ligge an til mer bjørkepollen i år enn i fjor ved godt vær under blomstring. Den tidlige blomstringen skjer ikke på grunn av vinterværet, men på grunn av den varme sommeren i 2018, som ga muligheter for høyere pollenproduksjon, sier Ramfjord.

I Sør-Norge blomstrer vanligvis bjørken i månedsskiftet april/mai. I Midt-Norge blomstrer den vanligvis en uke senere, mens Nord-Norge normalt får bjørkepollen en måned senere. Bjørken avgir store mengder pollen og kan derfor gi store plager, ifølge Norges astma- og allergiforbund.

Les også: Pollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig

Farmasøyt Jimenez mener den store pågangen til apotekene skyldes allergikere som ikke følger med.

- Reseptbelagte tabletter er generelt den mest brukte medisinen i vår erfaring, men akkurat nå kom pollensesongen brått på mange, så vi har solgt mye reseptfrie allergimedisiner også. Det kan virke som at folk har vært dårlig forberedt i år. Vi anbefaler å gå til legen for å få reseptbelagte medisiner dersom du plages over tid og vil spare penger, sier Jimenez.

Hans beste tips mot rennende nese og øyne er å begynne å ta allergimidler én til to uker før pollensesongen starter.

- Da er kroppen vant til medisinene, og man får en bedre effekt, sier farmasøyten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Apotektekniker Eva Haaland opplever større pågang enn normalt etter påske. - Mange vet hva de skal ha, mens andre spør om tips og råd, sier Haaland. Foto: Magnus Ekeli Mullis

Spesielt allergiøyedråper har det gått mye av de siste ukene, både på Apotek 1 på Torgterrassen og hos kjeden generelt. Apotek 1 har solgt 86 prosent flere øyedråper enn i fjor, 39 prosent flere nesesprayer enn i fjor og 33 prosent flere tabletter mot allergi enn i fjor.

- Det har vært veldig travelt. Pågangen gjør at vi bruker mer tid på kunder enn ellers, sier apotektekniker Eva Haaland.

Les mer: 12 tips til hvordan du lindrer pollenallergi

Mange tror de er forkjølet

Farmasøyt Jimenez sier han har hatt flere kunder i det siste som tror de har vært forkjølet, men som egentlig er allergiske.

- Hvis du nyser i serier og renner fra begge øynene, er det mest sannsynlig allergi vi snakker om. Som regel har du øyeinfeksjon hvis du kun er irritert i ett av øynene. Forkjølelse kommer ofte med kortvarige febertendenser, mens plager fra allergi er mer langvarig, sier Jimenez.

Farmasøyten anbefaler allergikere å skjerme seg mest mulig mot pollen for å redusere plagene. Jimenez anbefaler å bruke solbriller, vaske håret for å få ut pollen som har festet seg og å generelt være innendørs.

- Det finnes også ulike pollennett for vinduene og pollenfilter for bilen. Unngå å tørke klær og sengetøy ute, og styr unna sigaretter - de irriterer halsen og nesen enda mer, sier Jimenez.

Både Jimenez og Haaland anbefaler å prøve lokal behandling som øyedråper og nesespray først, før man eventuelt går over til tabletter.

Har du fått med deg:

Greta Thunberg hetset på XXL-toppens Facebook-konto: - Noen vil ham vondt


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag