Av Ketil Østern, CEO, UACC, siviløkonom, Dubai

Listen på spesialiserte raffinerte produkter, som det ofte ikke finnes erstatning for per i dag, er også lang som et uår. De største raffineriene i verden er like store som flere hundre fotballbaner tilsammen. Det vil ta tid å omstille seg, veldig lang tid for hele verden å gjøre det samme. Jeg skal beskrive det ved en liten historie.

Tenk deg en anestesilege (bedøvelsesmidler er klassifisert som et oljeprodukt). Som lege bruker hun ofte håndkrem (oljeprodukt).

Legen skal på sykkeltur til hytta. Ofte dro hun med datteren, men stoppet å sykle etter at datteren begynte å bruke en protese (oljeprodukt) etter en ulykke sist vinter. Sykkelens forhjul (oljeprodukt) tar legen av og legger den bak i sin Tesla. Sykkelen har en flaskeholder (oljeprodukt), men den ligger ikke i veien. El-bilen hun kjører består av hundrevis av deler som har sitt opphav i olje; speil, front- og baklys, luftinntak, vindusviskere, dekk, håndtak, den innvendige siden av dører, vinduer, ramme for baksete, hjulfelger, batteriholder, maling, drivhjul, koppholdere, konsoller, dashboard, setebelter også videre. Uten olje - ingen elbil.

Før hun dro hjemmefra fylte kvinnen på spylevæske (oljeprodukt).

Bilen kjører på en asfaltert vei. Asfalten kommer også fra olje. Uten olje - ingen asfalt.

I sin sekk (oljeprodukt) har kvinnen med seg utstyr for turen. Hun har tatt med neglelakk (oljeprodukt), en ny tannbørste (oljeprodukt) og tannkrem (oljeprodukt). Hun har tatt med en deodorant (oljeprodukt), parfyme (oljeprodukt), barberskum (oljeprodukt) for mannen som skal reise opp senere. I sekken ligger og en ny såpe (oljeprodukt), shampo (oljeprodukt), en hårkam (oljeprodukt), eyeliner (oljeprodukt), hårfargemiddlel (oljeprodukt), en leppestift (oljeprodukt) og en kulepenn (oljeprodukt). I sin lommebok (oljeprodukt) har legen sine kredittkort (oljeprodukt).

Kvinnen er beredt på å sykle ganske langt. I sekken finnes også en genser (oljeprodukt) i tilfelle det blir kaldt, og en paraply (oljeprodukt) hvis det regner mens hun er på hytta. I sidelommen ligger nyinnkjøpte vitaminer (oljeprodukt) og en rekke medisiner; antihistaminer (oljeprodukt), antibiotika (oljeprodukt), kortison (oljeprodukt), aspirin (oljeprodukt), bandasjer (oljeprodukt), antiseptiske midler (oljeprodukt), og insektsmiddel (oljeprodukt),

Kvinnen setter seg på sykkelen mens hun tygger på sin tyggegummi (oljeprodukt).

Hytta er moderne og ligger ved en innsjø. Ved vannet ligger en båt (oljeprodukt). Tanken er full (oljeprodukt). I skjulet like ved ligger ett par redningsvester (oljeprodukt), samt skiene (oljeprodukt) og skismøringen (oljeprodukt) kvinnen og mannen hennes bruker om vinteren. I skjulet oppbevarer mannen også en verktøykasse (oljeprodukt), en golfbag (oljeprodukt), 10 golfballer (oljeprodukt), en fiskestang (oljeprodukt), fiskekroker (oljeprodukt) og fiskesnøre (oljeprodukt).

Fiskestøvlene (oljeprodukt) til mannen ligger også der. En av sønnene har også en fotball (oljeprodukt) og et par tennisracketer (oljeprodukt) liggende innerst i skjulet. Der ligger også noen gamle rulleskøyter (oljeprodukt), en motorsykkelhjelm (oljeprodukt), en rekke leker (oljeprodukt) fra gammelt av, i tillegg til noen dukker (oljeprodukt) datteren lekte med da hun var liten. De har også noen store plastdunker (oljeprodukt) for vann om vinteren oppbevart i et skap. Om sommeren kommer vann i rør (oljeprodukt) fra et vann oppe i fjellet. De har også et par kofferter (oljeprodukt) liggende, samt mannens sikkerhetsbriller (oljeprodukt), et telt (oljeprodukt) og en sekk med gjødsel (oljeprodukt). Eldstesønnens fallskjerm (oljeprodukt) ligger også oppbevart sammen med alt det andre. Forøvrig trenger skjulet et lag med ny maling (oljeprodukt). Malerkostene (oljeprodukt) må renses (oljeprodukt) først. Skjulet trenger også nytt lag med taktekking (oljeprodukt).

Etter ankomst legger legen bort solbrillene (oljeprodukt) med styrke (oljeprodukt) og setter i nye kontaktlinser (oljeprodukt). Først legger hun nedkjølet mat som har ligget i spesialemballasje (oljeprodukt) inn i kjøleskapet. Like etter tar hun frem en mopp (oljeprodukt) og bonemiddel (oljeprodukt). De la inn nytt linoleum (oljeprodukt) året før.

Hytta har et moderne bad med nye toalettseter (oljeprodukt) og nye dusjgardiner (oljeprodukt). På soverommet er gardinene (oljeprodukt) nye. Legen og mannen hennes har også kjøpt inn nytt sengetøy (oljeprodukt) og nye puter (oljeprodukt). I skapet har legen også en seksjon for undertøy (oljeprodukt) og rynkefrie skjorter (oljeprodukt). Over henger ett par kjoler (oljeprodukt) hengende i et skap.

I stuen står et stort TV-kabinett (oljeprodukt). TV-en (oljeprodukt) drives av et solcellepanel (oljeprodukt). I skuffen i kommoden som står i hjørnet ligger ullgarn (oljeprodukt) legen bruker til å slappe av med. I skuffen under har kvinnen lagt noen fargestifter (oljeprodukt) og ballonger (oljeprodukt) for et barnebarn, noen stearinlys (oljeprodukt), et par fyrstikkesker (oljeprodukt), et par limstifter (oljeprodukt), og et par nyinnkjøpte transparent tape (oljeprodukt). På toppen av kommoden ligger et par modellbiler (oljeprodukt) som nok et barnebarn leker med om vinteren. Mannen liker helst å se på gamle filmer på DVD (oljeprodukt), eller høre på gamle musikkassetter (oljeprodukt). I skjulet har de til og med en stor kasse med gamle LP-skiver (oljeprodukt). Høyttalerne (oljeprodukt) er nye og mer en bra nok for hytta.

Kjøleskapet (oljeprodukt) går også på solcelleenergi (oljeprodukt). Ved siden av kjøleskapet ligger en rull med søppelsekker (oljeprodukt). De bruker også propan (oljeprodukt) på hytta.

Utenfor henger en klessnor (oljeprodukt).

De har ingen telefon (oljeprodukt) på hytta, men bruker mobil (oljeprodukt).

Kvinnen husker at hun egentlig skulle ha kjøpt inn nytt oljefilter (oljeprodukt) og smøreolje (oljeprodukt) til gressklipperen (oljeprodukt). Gressklipperen må også rustbehandles (oljeprodukt), men det får mannen ta seg av. Den andre sønnen trenger også en ny gitarstreng (oljeprodukt). Hun hadde også glemt igjen kameraet (oljeprodukt) hjemme. Hun kunne ikke huske om hun hadde satt inn nytt vaskemiddel (oljeprodukt) inn i vaskemaskinen (oljeprodukt) hjemme.

Snart er det kveld. Kvinnen tar på seg pyjamas (oljeprodukt) for å sove. Rett før hun legger seg heller hun i seg ett drikkebeger (oljeprodukt) med vann. Hun legger også i vann i isbitbeholderen (oljeprodukt) på kjøkkenet. Hun slukker lampene som ikke drives av solceller eller batteri (oljeprodukt).

Hennes siste tanke før hun sovnet var at hun var glad for at det nå var et forbud mot e-sigaretter (oljeprodukt).