Gå til sidens hovedinnhold

Amerikansk straffetoll på EU-varer rammer hardt

Trump ønsker å straffe franske Airbus - mottiltak kan ramme Norwegian.

Tollsatsene trådte i kraft like over midnatt Washington-tid, altså like etter klokken 6 fredag morgen norsk tid. Den skal ramme ost og vin, og flyprodusenter.

Les også

Gigantavtale: Nå får Norwegian-reisende tilgang på 100 nye reisemål

Straffetollen USAs president Donald Trump nylig har innført på fly fra europeiske Airbus, kan føre til at EU fra januar neste år innfører en lignende toll på Boeing-fly som innføres til Europa. Det kan ramme Norwegian, ettersom flyselskapet venter på nærmere 20 Boeing 737 Max-fly, skriver Dagens Næringsliv.

Et slikt fly koster om lag en milliard kroner. Men det er forskjell på vinflasker og fly, understreker luftfart-ekspert Hans Jørgen Elnæs i Winair.

- Høyst usikkert

Elnæs forventer at ikke markedsbalansen mellom de to store flyprodusentene, franske Airbus og amerikanske Boeing, påvirkes for mye av en slik toll.

Han er skeptisk til at konsekvensene blir omfattende, blant annet fordi det så langt er usikkert om en eventuell toll vil ramme fly som allerede er bestilt eller om den vil gjelde ved levering.

- Dette er en spekulativ ordre som Bjørn Kjos gjorde i 2012. Det kan også hende atmange av disse flyene vil leases ut.

Flyet vil få en toll på om lag 100 millioner kroner med 10 prosent toll. Det gjør at leasing blir noe dyrere.

- Jeg tror dette blir spekulert litt opp. Hvor lenge vil dette vare? Leveringen det er snakk om er langt ut på 2020-tallet. Så en eventuell toll kan bli gjort om lenge før det. I tillegg er det ikke slik at Airbus plutselig kan produsere mange flere fly. Dersom Boeing Max-flyene blir stående på bakken lenge, er det en katastrofe for mange flyselskaper.

Elnæs tror derfor at det vil etableres ordninger som sikrer gode handelsavtaler for både Airbus og Boeing.

Vin og whisky

Tollen er blitt ilagt til tross for anmodninger fra EU om å utsette tolløkningene. Den franske økonomiministeren Bruno Le Maire har advart om at de kan komme til å gjengjelde med toll på amerikanske varer.

Les også

Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen

En talsperson for USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer sier at tollstigningene er på mellom 10 og 25 prosent, melder Reuters. Airbus, fransk vin og skotsk whisky er blant varene som vil omfattes av tollen.

Les også

Alle taper på Donald Trumps handelskrig hvis han ikke finner en løsning med Kina

Straffetollen er blitt varslet på forhånd. WHO godkjente tolløkningen tidligere denne uken. Dersom EU tyr til gjengjeldelse kan det gi mange norske selskaper ekstraregning.

Reaksjon på skjult subsidiering av Airbus og økt skatt for amerikanske teknologigiganter

Hovedårsaken til at USA og Trump innfører økte tollbarrierer mot EU er gjentatte påstander om at EU driver med skjult subsidiering av blant annet Airbus. Les mer i denne artikkelen fra CNBC.

I tillegg tolkes det som en reaksjon på at flere europeiske land, blant annet Frankrike, øker skatten overfor amerikanske teknologigiganter som Google, Apple, Facebook og Amazon.

– Svært urettferdig. Dersom de gjør dette, skal vi innføre toll på vinen deres eller gjøre noe annet. Vi skal innføre en toll på fransk vin som ingen har sett maken til, sa Trump på det nylig avholdte G7-møtet i franske Biarritz.

Tollkamp mot Kina

Trump står fra før midt oppe i en handelskrig med Kina som har fått følger for verdensøkonomien.

USA har så langt innført toll på kinesiske varer til en verdi av 250 milliarder dollar. Ytterligere toll på kinesiske varer til en verdi av 300 milliarder dollar blir ifølge Trump innført innen utgangen av året.

Kommentarer til denne saken