Gå til sidens hovedinnhold

Analytikere: - Dyrt Hydro-oppkjøp

Norsk Hydro kjøper det amerikanske oljeselskapet Spinnaker Exploration Company for 15 milliarder kroner. Dyrt, mener flere analytikere.

Hydro betaler 65,50 dollar per aksje i forbindelse med oppkjøpet av Spinnaker Exploration. Det er mer enn 30 prosent over sluttkurs fredag. Det tilsvarer en kjøpesum som tilsvarer 2,45 milliarder dollar. I tillegg overtar Hydro selskapets gjeld på 110 millioner dollar.

Dyrt oppkjøp
Skal man tro analytikerne rett ligger budet fra Norsk Hydro i høyeste sjiktet.

- Oppkjøpet virker dyrt, men positivt, sier aksjeanalytiker Bjørn Inge Tønnessen i DnBNor Markets til TV 2 nettavisen.

- I utgangspunkt er dette dyrt, men det er positivt at de er mer aggressive, sier Tønnessen. Han mener imidlertid at oppkjøpet ikke vil få noen kortsiktig positiv effekt på aksjekursen.

- Forventningen om Shtokman, som er lagt inn i Hydro, er alt for høy. Shtokman vil bli forsinket, og verdiene blir ikke så store som forventet, sier Tønnessen.

At Norsk Hydro nå legger til grunn en høyere langsiktig oljepris er imidlertid positivt.

- Tidligere lå den langsiktige oljeprisen på 25 dollar fatet. Nå har de oppjustert den til midten av 30-tallet. Det er bra, fortsetter Tønnessen.

Han foretrekker Statoil fremfor Hydro.

- Statoil er et mer oljepris-case. I tilllegg er Shtokman-effekten allerede tatt ut i Norsk Hydro, sier Tønnessen.

Også andre analytikere TV 2 Nettavisen har snakket med tegner det samme bildet. Det er dyrt, men riktig.

Avtale med største aksjonær
Generaldirektør Eivind Reiten opplyser på en pressekonferanse mandag at man har en avtale med Spinnakers styre samt med den største aksjonæren i Spinnaker, det amerikanske investeringsselskapet Warburg Pyncus som kontrollerer rundt 20 prosent.

- Hvor sikre er dere at oppkjøpet går i orden?

- Spinnaker er et bra selskap og kan være gjenstand for andre bud, men vi er i stand til å delta hvis så blir tilfelle, sier Reiten.

- Har største aksjonær bundet seg til Norsk Hydro, eller står det fritt til å akseptere andre bud?

- Største aksjonær støtter avtalen med oss, men kommer det høyere bud står det fritt til å akseptere dem, fortsetter Reiten.

Spinnaker er børsnotert og har sitt hovedkontor i Houston. Amerikanske børsregler må følges, dermed forventer ikke Norsk Hydro noen endelig avklaring før i fjerde kvartal.

Norsk Hydro har sett på mange selskaper, men falt ned på Spinnaker.

- Vi har gjennomført grundige analyser over en rekke selskaper, men hvor lenge vi har forhandlet med Spinnaker ønsker jeg ikke å kommentere. Vi undertegnet imidlertid avtalen i natt norsk tid, sier Reiten.

Spinnaker har sitt primære virksomhetsområde i Mexicogolfen, men det har også noen aktiviteter i Nigeria.

- Oppkjøpet vil betydelig styrke Hydros posisjon og vekstpotensial i den amerikanske delen av Mexicogolfen, skriver selskapet i en børsmelding.

50.000 fat dagen
I sin vurdering av oppkjøpsprosjektet har Norsk Hydro lagt til grunn en langsiktig oljepris på 30 dollar fatet. Spinnaker har i dag en oljeproduksjon på 23.000 fat, mens man forventer at produksjonen skal øke til 50.000 fat per dag i 2008.

- Dette gir oss en helt ny posisjon i Mexicogulfen. Vi overtar en meget kompetent organisasjon i Houston, sier Reiten.

Det er dypvannspotensialet i Mexicogulfen som er interessant for Hydro, og her er Spinnaker bra posisjonert. Sammen med Hydros ekspertise på leting og produksjon i dype farvann ser Reiten gode synergier.

- Jeg ser fram til å integrere Spinnaker Explorations portefølje og fremragende letekompetanse og ledelse i Hydros organisasjon, sier Reiten.

Norsk Hydro-kursen beveger seg lite etter at oppkjøpsbudet ble offentliggjort. Klokken 11.05 mandag omsettes aksjen til 727,50, 1,50 kroner under sluttkursen fredag.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken