DUBAI (Nettavisen): Det kjennes at det nærmer seg sommer. Dubai-solen steker, relativt mildt i forhold til en normal sommer, men fremdeles for varmt til å gå lange distanser ute. Etter cirka fem minutters gange mellom gamle, tomme bygninger, møter jeg 24-åringen fra Vestfossen som får kaffen han har bestilt, i det jeg ankommer.
- Er det ikke litt varmt med kaffe i dette været?
- Neida, det er jo fortsatt ikke vinter, svarer Larsen og tar etter snusboksen på bordet for å ta seg en prell.
Larsen, som tidligere jobbet som mekaniker for Aker Solutions, forlot den stabile jobben til fordel for å fly drone på heltid i Dubai. Her har han bodd i to år og lager til daglig reklame og innhold for gigantiske merkevarer som Playstation, Bugatti og RedBull for å nevne noen. Det Larsen flyr kalles FVP (First View Pilot). Det vil si at han ser hvor han manøvrerer dronen ved å se i en spesiallaget brille via et kamera som er festet på selve dronen.
Hvordan fant du interessen for FVP-droner?
- Etter å ha flydd normale droner i seks-syv år kom jeg over FPV via en Instagram-post som gjorde at jeg fikk opp øynene for det. Jeg skjønte raskt at her var det store muligheter for innovativ filming. På den tiden var jeg en av de første i Norge som tok FPV ett steg videre. Normalt var FPV brukt kun innen racing, men jeg brukte det på en helt annen måte, såkalt Cinematic FPV.
– Blant dine venner, som jeg har snakket med, blir du omtalt som den beste i verden. Hvordan ble du så god?
- Det krever jo mye øving. Jeg har krasjet og mekket ganske mye før jeg ble god på å fly. På den tiden så visste jeg ikke at det fantes simulatorer man kan øve i, så jeg fløy jo reelt fra første stund. Det har kosta litt unødvendig mye penger.
– Og plutselig en dag ble du oppdaget av et stort produksjonsselskap?
- Ja, jeg begynte å legge ut litt videoer av kule shoots på Instagram. Det likte tydeligvis folk å se på. Spesielt siden jeg var såpass tidlig ute med å fly den type droner. Etter at videoene jeg la ut begynte å ta litt av, ble jeg plutselig kontaktet av en fyr via melding på Instagram. Der stod det bare “I have a job for you in Dubai”, forteller Larsen.
– Du var bare 21 år gammel da du fikk jobbtilbud via Instagram i et totalt ukjent land, hvordan var det å ta et så stort valg?
- Først var jeg jo litt usikker. Jeg visste ikke om produksjonsselskapet som tok kontakt var ekte engang. Det var først etter litt research jeg fant jeg ut at de faktisk jobbet med kule brands og gjorde det skikkelig bra i Midtøsten. Også gjenstod det å overtale familien da. De syntes selvfølgelig at det var litt skummelt å la meg reise til Dubai for å jobbe med et selskap som fant meg på Instagram, smiler Larsen og mimrer om det store valget han tok for litt over to år siden.
Les også: Gir blaffen i sanksjonene - gir tilflukt for rike russere
Playstation og Bugatti
Da André Larsen omsider kom seg på jobb i De arabiske emiratene etter en rekke pandemi-relaterte forsinkelser, var den første jobben som ventet, for Playstation.
- Jeg hadde ikke fløyet for en så stort merkevare før. Det var et helt sinnssykt prosjekt med mye planlegging. Vi skulle filme to basehoppere som kaster seg ned fra Burj Khalifa, verdens høyeste skyskraper. Og så skulle jeg følge de med dronen ned. Jeg klatret i seleutstyr i en time for å komme meg på topp-balkongen av Burj Khalifa for så og sendte ut dronen og fly de ekstra meterne opp til basehopperne. Et stunt som dette er veldig risikabelt og det er ikke hvem som helst kan sende ut en drone på fire kilo ut fra toppen av Burj Khalifa, cirka 800 meter over folkehavet som prøver å få med seg hva som skjer. Det var et stort steg for meg, forteller Larsen entusiastisk.
- Også har det bare kommet mange oppdrag etter det stuntet. Jeg filmet for Bugatti kort tid etter Playstation-oppdraget, deretter filmet jeg David Guetta som spilte på toppen av Burj Al Arab, det velkjente seilduk-hotellet i Dubai. Jeg har filmet for Mercedes Benz, og så er det en del prosjekter jeg ikke kan snakke om, legger han til.
På Instagram-kontoen legger Larsen ut videoer fra jobbene som ikke er hemmelige. Videoen under viser jobben han gjorde for Playstation i fjor vinter.
Berørt av terror
Ifølge Larsen har droneflygning blitt mye strengere etter terrorangrepet i Abu Dhabi tidligere i år.
- Da jeg kom Dubai var det ganske fritt frem med droneflygning, men etter terrorangrepet som drepte to arbeidere med dronebomber i Abu Dhabi, har myndighetene kommet med totalforbud for privatpersoner. Først var det totalforbud for absolutt alle, både privatpersoner og firmaer. Det berørte oss i en hel måned med null flygning. Dette kunne blitt ganske dramatisk for oss som selskap, men så ble heldigvis forbudet for profesjonelle selskaper opphevet, sier Larsen.
24-åringen og selskapet han jobber for har tillatelse til å øve, men ikke hvor som helst. For å testfly og vise frem dronene, tar Larsen oss med ut i ørkenen, en cirka 20 minutters kjøretur fra Dubai sentrum.
– Hva skjer om politiet kommer hit nå?
- De kommer helt sikkert til å kommer bort om de ser at vi flyr drone. Men jeg har jo tillatelse, så det går som regel fint. De er veldig strenge på droneflygning, da er det ekstra viktig å ha alle papirene i orden, forklarer han.
Senere samme dag blir vi stoppet av sikkerhetsvakter i sentrum av Dubai og bedt om å slette alle bilder som inneholder selve dronen til Larsen. Vi sletter over 40 bilder, for å ikke havne i trøbbel.
- De er så unødvendig strenge noen ganger, kommenterer Larsen etter å ha diskutert med sikkerhetsvaktene i over 20 minuter.
Blir i Dubai
Til tross for et strengt regime har Larsen kommet godt på plass i landet og lever det mange kan mene er et drømmeliv. Med solid jobb og inntekt, i tillegg til å være en populær dronepilot de aller fleste vil jobbe med, ser han ingen grunn til å flytte hjem til Norge med det første.
- Jeg har det godt her nå, jeg elsker det jeg driver med og lever i en by som virkelig ikke setter noen grenser for hva som er mulig. Det gir jo meg som dronepilot ganske stort rom for kreativitet. Jeg hadde jo aldri fått de samme mulighetene i Norge, sier Larsen.
- Kan du si hvor mye du tjener på å jobbe som dronepilot?
- Det er noe jeg vil holde for meg selv, men jeg kan si at det er mye bedre enn da jeg jobbet på Aker, også er det skattefritt her, svarer han.
Mange er negative til Dubai og reagerer sterkt på bruddene på menneskerettigheter som ofte skjules bak vakre fasader. Blant andre er Amnesty Norge veldig tydelig på at De arabiske emiratene helt tydelig bryter med menneskerettighetene.
- Hvordan forholder du deg til den negative omtalen?
- Det er umulig å unngå å synes synd på folk man ser jobber lange skift ute i varmen og som jobber to-tre år borte fra familiene sine for å tjene penger. Samtidig så hadde mange av de arbeiderne hatt enda dårligere vilkår om de ikke var her å jobbet. Også er det mange andre ting her som ikke er helt perfekt. Det vi som nordmenn kan gjøre er å fortsette å være gode eksempler. Uansett hvor vi reiser, må vi være ambassadører for det fine demokratiet vi har. På den måten kan vi kanskje påvirke andre samfunn også, avslutter Larsen.