Gå til sidens hovedinnhold

Aner ikke hvor pengene tar veien

Hydro har betalt ”noen hundre millioner kroner” i signaturbonus til regimet i Angola, men innrømmer at selskapet ikke vet hva pengene blir brukt til.

Norsk Hydro nekter å oppgi nøyaktig hvor mye selskapet har betalt i såkalte signaturbonuser til statskassen i Angola, men ifølge informasjonsdirektør Tor Steinum dreier det seg om ”noen hundre millioner”.

- Vi har ikke har noe mot å oppgi våre tall, men er underlagt et regelverk i Angola som gjør at vi ikke kan oppgi tall slik vi kunne tenkt oss å gjøre, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Null kontroll

De utenlandske oljeselskapene betaler signaturbonuser for å få delta i oljeletingen i det meget lovende havområdet utenfor Angola-kysten. Tor Steinum medgir at selskapene ikke har noen kontroll på hvor pengene tar veien etter at de er innbetalt til den angolanske statskassen.

- Vi har kontroll på at alle de pengene vi betaler går inn i den statlige inntektsadministrasjonen i Angola, men hvordan pengene brukes, har vi ikke kontroll på, sier Steinum.

- Det er ikke snakk om smøring av enkeltpersoner, alle pengene innbetales til statskassen, tilføyer han.

- Er Hydro komfortable med at dere ikke vet hvor pengene tar veien?

- Vi har ikke kontroll på statskassen i Norge heller, vi, selv om vi betaler inn flere titalls milliarder kroner fra oljevirksomheten hvert år. Men forvaltningen av dette og revisjonen av det en åpen butikk, noe som gjør at alt er kontrollerbart, svarer informasjonsdirektøren.

Tok tap på 780 millioner

I oktober i fjor sendte Hydro ut en børsmelding der de kostnadsførte 480 millioner kroner etter å ha boret tørt på Blokk 34 i Angola. Ifølge meldingen stammer mesteparten av dette beløpet fra utgifter til ”anskaffelse av lisensrettigheter”. Tidligere samme år tok Hydro et tap på 300 millioner knyttet til samme blokk, slik at det samlede tapet på Blokk 34 så langt er kommet opp i 780 millioner kroner.

Steinum opplyser at at begrepet ”anskaffelse av lisensrettigheter” inkluderer signaturbonus pluss kostnader til opplæring av personell i det angolanske statsoljeselskapet Sonangol, som Hydro har forpliktet seg til å bekoste. Resten av de 780 millionene er utgifter til seismikk, forberedelser og boring av letebrønnen på Blokk 34.

Hydro har også betalt signaturbonuser for å kunne delta i oljeletingen på andre blokker utenfor Angola. Etter det TV 2 Nettavisen har grunn til å tro, er disse signaturbonusene betydelig mindre enn det Hydro betalte for å bli teknisk operatør på Blokk 34.

Internasjonal versting

Angola er ifølge organisasjonen Transparency International et av verdens mest korrupte land. Landets president er beskyldt for å ha rappet betydelige beløp fra statskassen. Både Norsk Hydro og Statoil har betydelig virksomhet i Angola.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot