– Det er interessant at jeg i norske investormiljøer har blitt latterliggjort fordi vi har et brennende ønske om å gjøre verden bedre og enklere for småbarnsfamilier, sier gründer Anita Fevang i BabySensor AS til Nettavisen.

Etter at hun for fire år siden fikk sitt fjerde barn, fant ikke hun og mannen en babycall som de følte lettet deres bekymringer for om alt var bra med barnet.

Da startet hun prosessen med å utvikle sin egen, og det resulterte i selskapet BabySensor, som har som mål å utvikle verdens mest intelligente babycall. Den skal blant annet kunne måle hjerterytme, oksygenmetning og kroppstemperatur til barnet på en helt ny måte.

Møtte motstand

Første versjon blir etter planen ferdig og klar til salg til sommeren, og det vil være et «armbånd» med en liten sensor i, som kan plasseres på babyens arm eller fot. «Armbåndet» sender signaler via bluetooth til en mobilapp. Foreldrene vil få en alarm om målingene er utenfor normalen.

Det Fevang kaller en ny og revolusjonerende versjon av produktporteføljen, kommer trolig i løpet av tre til fem år - avhengig av utviklingen i forskningen. Denne versjonen vil bruke AI-teknologi (kunstig intelligens) for å måle disse tingene med bruk av et kamera. Kameraet skal etter planen også kunne tolke ansiktsuttrykk, for eksempel smerte hos premature barn.

Les også: Denne oppfinnelsen kan bli en «game changer» for helsevesenet: – Markedet er enormt

Fevang møtte imidlertid på problemer med å få støtte til prosjektet. Hun fikk nei etter nei fra norske investorer. Hun har ikke tall på hvor mange som avslo, men reaksjonene hun fikk, sitter fortsatt i kroppen.

– Mange investorer tok meg i armen, og sa jeg måtte roe ned fokuset på å hjelpe familier. De mente jeg heller burde fokusere på hvor mye jeg kunne tjene, og veksten til selskapet, sier Fevang.

Noe de reagerte spesielt negativt på, var ifølge Fevang at selskapet ønsker å gi ti prosent av alt overskuddet til veldedighet som stopper vold mot barn.

Hun ga seg imidlertid ikke. Med økonomisk støtte fra venner, familie, norske helsesykepleiere og leger, klarte hun å komme i gang. For ett år siden fikk selskapet også et profesjonelt styre på plass.

Fikk millionstøtte fra EU

Siden har det vært full fart med å utvikle produktet og å finne samarbeidspartnere, og nå har også Gøril Tennes-Krogh og Line Margrethe Bårnes Hamre blitt med-gründere.

– Vi har fått verdensledende forskere på laget, og skal utvikle produktets andre versjon (med kamera, red. anm.) sammen med blant annet Universitetssykehuset i Wien, forteller Fevang.

Selskapet har imidlertid hele tiden samarbeidet med helsepersonell, samt designere og teknologiselskap.

Interessen fra utlandet har skutt fart etter at BabySensor nylig fikk sju millioner kroner i støtte fra EU-programmet Eurostars. Eurostars er et felles initiativ mellom EUREKA og EU-kommisjonen for å styrke innovative små- og mellomstore bedrifter.

– Det er helt fantastisk. Jeg er skikkelig overveldet og stolt, sier hun.

Støtten kommer godt med når de skal utvikle produktet videre, så de kan lansere en versjon hvor de benytter kamera med kunstig intelligens for å «overvåke» barnet, og lette foreldres bekymringer når babyen sover.

– Vi klarte faktisk også å score 18/18 på kommersialiseringspotensiale, samtidig som vi scoret 18/18 på innovasjonshøyde, sier Fevang, og viser til utmerkelsen fra Eurostars.

Les også: Bjørn Maaseide vokste opp i en vanlig familie og ble milliardær. Han mener politikerne må slutte å frykte de rike: – Vi må heie på dem

Utenlandske selskap vil bidra

Prosjektet i sin helhet fikk imidlertid 17 millioner kroner i støtte fra Eurostars. Mens BabySensor har fått sju millioner kroner, har samarbeidsselskap rundt om i Europa fått totalt ti millioner kroner til å utvikle det som skal bli verdens mest avanserte babycall.

Fevang synes denne anerkjennelsen føles ekstra bra etter at noen norske investorer skal ha «ristet på hodet og himlet med øynene», som hun sier, da hun presenterte gründerideen sin for dem.

– Det at jeg turte å pitche og stå for ideen og en annerledes businessmodell, til tross for velmenende råd om å tone dette ned, er jeg svært stolt av at EU har verdsatt, sier Fevang.

Etter at BabySensor fikk støtte fra Eurostars, har internasjonale investorer tatt kontakt og vist interesse, ifølge Fevang.

I arbeidet med utviklingen av den neste versjonen av BabySensors babycall skal de også samarbeide med et appselskap i England, samt forskere i India og Nederland.

– Har fulgt utviklingen med interesse

Samtidig forteller hun at forsknings- og innovasjonsdirektør Jørn Jacobsen ved Sykehuset i Vestfold har vist interesse, og har kommet med flere innspill.

Jacobsen bekrefter at han har vært i samtaler med BabySensor.

– Sykehuset i Vestfold har fulgt utviklingen av BabySensor med interesse. Det har vært samtaler om å verifisere utstyret, men dette har vært forhindret av koronasituasjonen, sier han til Nettavisen.