Anker ja til gasskraft

Norges Naturvernforbund og Natur og Ungdom tar et skritt videre i kampen for å forhindre bygging av gasskraftverk på Melkøya ved Hammerfest.

Naturvernorganisasjonene har anket utslipptillatelsen Statens forurensningstilsyn (SFT) ga til et gassbasert kraftvarmeverk på Melkø ya ved Hammerfest inn for Miljøverndepartementet, melder NTB.

Kraftvarmeverket skal etter planen forsyne Statoil med elektrisk kraft og varme til gassproduksjonen på Snøhvit-feltet. Verket vil slippe ut 0,9 millioner tonn CO2 per år og gi noe utslipp av NOx.

- Utslippene fra det planlagte gasskraftverket er uakseptable og vil bare gjøre det enda vanskeligere å nå våre internasjonale forpliktelser i Kyoto-protokollen, som tillater en økning av CO2 på 1 prosent fra 1990-nivået. 920.000 tonn CO2 tilsvarer alene nærmere 2 prosent av de samlede norske klimagassutslippene i 1990, sier nestleder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

Han mener utslippstillatelsen fra SFT er et klart brudd på Sem-erklæringen.

Natur og Ungdom og Norges Naturvernforbund ber også regjeringen presisere ovenfor Statoil at de må belage seg på å betale full CO2-avgift.

Statoil må ut med 2,25 milliarder kroner for å bygge de fem gassturbinene med generator og tilhørende varmegjenvinningsanlegg. Kraftbehovet for gassanlegget er ved full produksjon om lag 215 MW eller rundt 1,7 TWh per år. Varmebehovet vil være rundt 167 MW eller 1,3 TWh varme per år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.