Torsdag morgen ble det kjent at regjeringen har vedtatt å fjerne drivstoffavgiften fra nyttår.
NAF mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum framstiller det som om regjeringen gir folk store avgiftskutt på drivstoff.
– Det er feil. Regjeringen gir med den ene hånden og tar med den andre. Å selge dette som et stort kutt er en diesel-bløff fra Vedum, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Les også: Regjeringen fjerner drivstoffavgiften fra 1. januar
– Går til traktorer
Videre skriver interesseorganisasjonen at mesteparten av regjeringens kutt går til traktorer, og resten spises opp av økt biodrivstoffinnblanding. NAF har ettergått tallene fra Finansdepartementet.
– Beregningene viser at Vedum overselger budskapet om drivstoffkutt fra nyttår.
– Fire av fem øre i kutt går til traktorer og anleggsmaskiner. Det som er igjen går til folk flest, men det spises opp av kravet om økt biodrivstoff. Biodrivstoff koster 30–40 kroner literen, altså tre ganger så mye som vanlig drivstoff. I sum utgjør regjeringens forslag absolutt ingen forskjell på pumpeprisen, sier Handagard.
Gigantisk førsjulsgave til norske bilister - her blir det kø
– Vil ikke ha virkning
Hun sier videre at NAF er overrasket over at Vedum selger det inn som et priskutt, og reagerer på at regjeringen går ut og fremstiller det som om de fjerner drivstoffavgiftene.
– Det er ingenting i det regjeringen gjør som kutter prisene på drivstoff fra nyttår. De er langt fra å innfri egne løfter fra Hurdalsplattformen, som sier at vanlige folk skal få avgiftslettelser, sier hun.
– Veibruksavgiften reduseres både for bensin og autodiesel, men det veies i stor grad opp av økt Co₂-avgift. Samtidig økes kravet om biodrivstoff i bensin og diesel, noe som gjør at regjeringen selv mener at forslagene antas ikke å ha virkning på pumpeprisene på drivstoff, sier Kristin Bremmer Nebben, administrerende direktør i Drivkraft Norge til Nettavisen.
Hun forklarer videre at det er fordi biodrivstoff er et betydelig dyrere drivstoff enn bensin og autodiesel, og når de kommer med et økt omsetningskrav, så kan det gi betydning for totalprisen.
Priskrig på bensin og diesel: – Vi presser prisene ned
Viste til Hurdalsplattformen
– Drivstoffprisene har økt kraftig gjennom 2022. Mange husholdninger og bedrifter opplever høye drivstoffpriser som en stor utfordring. Reduserte drivstoffavgifter bidrar til å gjøre hverdagen litt enklere for husholdninger og næringsliv, og vil bety spesielt mye for bygg- og anleggsbransjen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i pressemeldingen.
Vedum understreket at de har gått inn for å redusere avgifter som rammer folk flest.
– Regjeringen varslet i Hurdalsplattformen at vi vil redusere avgifter som rammer folk flest, som for eksempel elavgift og drivstoffavgifter. Reduksjonen i drivstoffavgifter i 2023-budsjettet er en direkte oppfølging av regjeringens avgiftspolitikk, sier finansministeren.
Støre tidligere negativ
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tidligere avvist å senke drivstoffavgiftene fordi det kan bidra til renteøkning.
– Det vil treffe mest dem som er mest utsatt fra før: de med høyest gjeld og dårligst økonomi, sa Støre til VG i mars.
Overfor Klassekampen sa SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski i mars at prisene fremdeles vil være høye selv om man fjerner drivstoffavgiftene.
– Du kan kutte maks 8 kroner på pumpeprisen hvis vi kutter alle avgiftene. Øker prisen til 40 kroner literen, vil den fortsatt være mellom 30 og 35 kroner uten avgiftene. Det er himmelhøyt og ikke noe folk har råd til. Da har du brukt 20 milliarder kroner på å gi fortjeneste til drivstoffselskapene, uten å gi avlastning til folk flest, sa Kaski.