Gå til sidens hovedinnhold

Anklages for gasstyveri

Russiske Gazprom anklager Ukraina for å stjele av gassen som skal til Vest-Europa.

Etter ukevis med forhandlinger stanset Russlands statseide gassmonopol Gazprom søndag leveransene til Ukraina.

Selskapet anklager ukrainske myndigheter for å ha stjålet 100 millioner kubikkmeter gass fra rørledningene som til Vest-Europa gjennom Ukraina, melder Associated Press.

Gazprom leverer omkring en fjerdedel av gassen som brukes i Europa. Mesteparten av gassen går gjennom rørledninger i Ukraina. Krangelen mellom landet og det statseide russiske selskapet har skapt bekymring for om gassleveransene over store deler av kontinentet skal gå i stå.

- Det foreligger informasjon om at Ukraina har begynt å ta deler av den russiske gassen ment for europeiske brukere, sier Gazprom-talsmann Sergej Kuprjanov til russiske nyhetsbyrå søndag kveld, omkring åtte timer etter at Gazprom sa selskapet ville stanse leveransene til Ukraina.

Ifølge det østerriske petroleumsselskapet OMV har volumet i gassledningene fra Ukraina gått ned med en tredjedel.

Benekter
Den ukrainske statsministeren Jurij Jekhanurov benekter tyverianklagene på det sterkeste.

- Vi bruker ikke en eneste kubikkmeter russisk gass i dag, sier han.

Gazprom har krevd at Ukraina skal betale mer enn fire ganger så mye for den russiske gassen, som utgjør omkring en tredjepart av landets gassforbruk. Ukrainske myndigheter mener et slikt prishopp vil ødelegge landets økonomi. Landet har lenge betalt en redusert gasspris, og er villige til å begynne å betale mer, men ønsker å gjøre dette gradvis.

Forholdet mellom Russland og Ukraina har vært kjølig siden president Viktor Jusjtjenko kom til makten og gikk inn for å dempe den russiske innflytelsen over landet.

Reserver
Søndag forsikret en talsmann for det ukrainske gasselskapet Naftogaz at landet hadde tilstrekkelige gassreserver til å takle den russiske leveransestoppen.

EUs energikommisær Andris Piebalgs uttalte i forrige uke at Europa ville klare å handskes med en midlertidig forstyrrelse i gassleveransene. Energieksperter fra EU vil møtes onsdag for å diskutere situasjonen.

Statoil uttalte søndag til TV 2 Nettavisen at selskapet ikke ventet betydelig salgsøkning tross gasskonflikten mellom Russland og Ukraina.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her