Gå til sidens hovedinnhold

Anklages for utnytting

Flere store IT-selskaper lar fabrikkarbeidere i den tredje verden jobbe under horrible forhold hos underleverandørene.

Det hevder en katolsk organisasjon, som anklager IT-giganter som Dell, HP og IBM for å se gjennom fingrene med underleverandørenes behandling av sine ansatte.

Organisasjonen Catholic Agency for Overseas Development, CAFOD, fastslår i en ny rapport at fabrikkarbeidere i Mexico, Kina og Thailand må finnes seg i obligatorisk overtid, lavere lønninger enn den gjeldende minstelønnen og de får ikke helseforsikring, pensjon eller dagpenger.

I tillegg er det dårlig sikkerhet i mange av fabrikkene, i følge rapporten.

- Situasjonen er uakseptabel. Det er mulig at produktene representerer det siste innen ny teknologi, men arbeidsforholdende i produksjonen av PC-er kan være sjokkerende dårlig, sier Katherine Astill fra CAFOD, til nyhetstjenesten Zdnet.

Særlig IBM kritiseres for å ikke kreve at underleverandørene ikke bruker tvangsarbeid eller barnearbeidere.

IT-selskapene anklages også for å se gjennom fingrene med mye og hardt overarbeid, og hardhendt behandling av de ansatte.

Rapporten viser til et eksempel fra en fabrikk som lager komponenter for HP, hvor en 26-årig kvinne ble tvunget til å la seg kroppsvisitere naken og ta en graviditetstest foran arbeidsgiveren.

CAFOD foreslår at de multinasjonale selskapene slutter seg til et regelverk fastsatt av FNs internasjonale organisasjon for arbeidstakere, og at de setter ressurser inn på å sjekke at standardene overholdes.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen