Antall bensinstasjoner halvert

De 30 siste årene er antall bensinstasjoner i Norge omtrent halvert. Hele 328 stasjoner har forsvunnet bare siden 1999.

25.08.04 12:44

I 1969 fantes 4 263 bensinstasjoner i Norge. I dag eksisterer ikke mer enn cirka 1 900. I tillegg har trenden vært sterkt nedadgående de siste fire årene, med gjennomsnittstall på 70 bensinstasjoner per år.

- Det er en skremmende utvikling, som vi slett ikke liker, sier Jan Carho, adm direktør i Bensinforhandlernes Bransjeforening (BBF) til Handelsbladet.

Hardest rammet er forhandlereide bensinstasjoner. I 1984 var disse stasjonene på topp, men siden den tid har antallet blitt halvert.

Ser ikke lyst ut

På det økonomiske planet ser det heller ikke lyst ut. Selv når drivstoffmarginer og vedlikeholdsbudsjetter blir lavere og lavere, ser de ingen bedring i økonomien til stasjonene.

- Det er de små stasjonene som blir skadelidende når oljeselskapene kjører priskrig, fordi de ofte ikke får være med på priskarusellen, hevder Carho.

Men mens antall forhandlereide stasjoner i Norge går ned, har stasjonene oljeselskapene eier holdt seg stabilt de 20 siste årene. Og samtidig som antallet forhandlereide stasjoner blir lagt ned, øker antall automatstasjoner.

Siden 1984 er tallet på automatstasjoene mer enn tredoblet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.