*Nettavisen* Økonomi.

Antall USA-studenter halvert

Foto: (Scanpix)

Færre norske studenter velger utenlandsstudier i engelsktalende land. I USA er antallet norske stundeter halvert på fem år.

12.10.05 14:06

Det viser nye tall fra Lånekassen.

I Storbritannia, USA og Australia er antallet studenter redusert med 25 prosent i løpet av kort tid. I forhold til studenter i USA er tilbakegangen oppsiktsvekkende. I løpet av de fem siste årene er tallet halvert. Mens det i 1998 var mer enn 2.000 norske studenter i USA, er det i høst bare 770 som studerer med støtte fra lånekassen.

– Denne reduksjonen viser at Norge taper kompetanse på engelsktalende land. Takket være den nye ordningen som ble innført i fjor vil studenter som studerer i engelsktalende land sitte igjen med en gjeldsbyrde på opptil 400 000 kr for en 3-årig grad og dette er uhørt! Myndighetene har ansvaret og burde sikre at man fikk kompetanse fra land som er viktige for Norge ved å redusere gjeldsandelen for utenlandsstudenter, sier president Rasmus Myklebust i foreningen for utenlandsstudenter, ANSA.

I Storbritannia er det i høst 2.500 studenter med støtte fra Lånekassen, noe som er en nedgang på 1.000 studenter i løpet av en femårsperiode.

– Samtidig ser vi at flere velger Norden og Øst-Europa som studieland, det er gledelig men disse landene burde ikke være en erstatning for andre viktige land som Storbritannia og USA, sier Rasmussen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag