Ifølge fersk salgsstatistikk for oktober drives to av tre nye biler på bensin eller diesel, noe som betyr at det rulles ut 200 nye forurensende biler i trafikken hver eneste dag - biler som vil fortsette å slippe ut CO2 de neste 15-20 årene.

Bare 1/3 av bilene var nullutslippsbiler, og det sammenfaller med en ny gallup som Norstat har laget for ABC Nyheter: Kun 30 prosent vil kjøpe elbil som sin neste bil.

Hvordan kan det ha seg at 2/3 ikke kjøper elbil når disse bilene har momsfritak, kan kjøre i kollektivfelt og parkere gratis?

Svaret er selvsagt at flertallet av kjøperne fortsatt finner elbiler mindre attraktive på grunn av høy pris i forhold til komfort og rekkevidde.

Likevel mener Arbeiderpartiet at tiden er inne for å innføre moms på alle elbiler som koster over 600.000 kroner. Momsen skal beregnes med 25 prosent på prisen over denne grensen og vil gjøre det gradvis mindre lønnsomt å kjøpe elbil i forhold til eksempelvis en diesel-SUV jo dyrere bilen er.

Lederen for partiets finansfraksjon, nestleder Hadia Tajik, har en oppsiktsvekkende analyse i et intervju med Dagens Næringsliv. Kjernen er at hun tror at elbilsalget ikke vil gå ned selv om man strammer inn på momsfritaket:

- Det er ikke momsfritak for dyre Rolex-er. Statusgjenstander vil alltid bli kjøpt av et sosialt lag som er opptatt av slikt, og som har råd til det. Kanskje noen til og med kan skryte av det: «Hvor dyr var elbilen din?» «Så dyr at jeg måtte betale moms på den».

Hadia Tajik er jurist, og ikke økonom, men det er likevel oppsiktsvekkende at hun ikke har fått med seg et av grunnprinsippene i økonomisk teori - nemlig forholdet mellom tilbud, pris og etterspørsel.

De fleste andre forstår instinktivt at hvis du hever prisen på en type biler, så vil det påvirke forbrukerne og konkurransen. Når 2/3 velger forurensende biler, så er det i seg selv et godt bevis på at det store flertallet ikke vurderer elbilene som bra nok i forhold til pris til tross for at de har lave avgifter.

Ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken tar staten inn 47 milliarder kroner i bilavgifter i år, men avgiftene er redusert og blitt grønnere. - Avgiftene er lagt om for å stimulere folk til å kjøpe miljøvennlige biler, og det er tydelig at det har virket. Folk har valgt biler med null utslipp eller lave utslipp. Disse har lave avgifter, og folk har gjort som regjeringen har ønsket, sier Opplysningsrådets direktør Øyvind Solberg Thorsen.

Når Arbeiderpartiet nå foreslår 25 prosent moms på elbiler over 600.000 kroner - altså den delen av prisen som er over denne grensen - så er det en klimafiendtlig og populistisk «misunnelsesskatt».

Forslaget er sikkert populært hos alle som misunner Tesla-eiere, men det er dårlig politikk fordi en fremtidsrettet elbilpolitikk må stimulere til kjøp av elbil fremfor bensin/diesel i alle prisklasser.

Det er oppsiktsvekkende at Arbeiderpartiet foreslår dette samtidig som deres offisielle politikk er «at alle nye biler som selges i Norge i 2025 skal være nullutslippsbiler».

Et skatteforslag som gjør det relativt mer lønnsomt å velge diesel-SUV fremfor en god elbil viser en forskjell på liv og lære i Arbeiderpartiet. Da er det ærligere å si det som Senterpartiet, som i programmet sitt sier at de «vil ha en gradvis utfasing av bruksfordelene for nullutslippsbil frem mot 2030, men beholde kjøpsfordelen».

I praksis: Senterpartiet vil bidra til at folk kjøper elbiler fremfor bensin og diesel, men vil at alle bilister skal spleise på veiavgiftene. Også Høyre har signalisert at elbilene over tid må ta sin del av regningen for veiutbygging og veivedlikehold.

I Norge har vi mange eksempler på at forbrukerne reagerer brått på økonomiske gulrøtter for å endre adferd. Veksten i dieselbiler kom som følge av politisk vilje til å ha lavere avgifter på diesel - før de samme politikerne ombestemte seg basert på ny kunnskap.

Nå har et stort flertall på Stortinget vært enige om at utslippsfrie elektriske biler er fremtiden, og Norge har ført en konsekvent politikk som har gjort oss til et internasjonalt foregangsland basert på en grønn skattepolitikk for biler.

Politikken har vært basert på økonomiske sammenhenger og ikke moralisme. De fleste kjøper ikke elbil fordi de er miljøvennlige, men fordi de har latt seg på virke av grønne avgifter og økonomiske gulrøtter. Det spiller mindre rolle så lenge de faktisk kjøper utslippsfrie biler.

Aps nestleder har rett i at dyre biler kan være et statusobjekt som noen har råd til, men hun bommer grunnleggende hvis hun tror at loven om tilbud og etterspørsel blir opphevet av at budsjettforslag fra Arbeiderpartiet.

Økte avgifter på dyre elbiler vil få færre til å velge dem:

  • Noen vil kjøpe elbiler som er billigere enn Arbeiderpartiets magiske 600.000 kroners grense, noe som ikke vil gi staten fem øre mer i avgiftskroner.
  • Andre vil gjøre som det store flertallet og fortsette å kjøpe biler som går på bensin eller diesel.

Når 2/3 fortsatt kjøper biler som forurenser, er ikke tiden inne for skatteforslag som gjør det relativt mer gunstig å velge en ny diesel-SUV fremfor en elbil.

PS! Hva mener du? Skriv et leserinnlegg!