Vedtaket var et kompromiss med opphav i det lokale AUF-lagets forslag om å stanse norsk oljeproduksjon innen 2030, skriver Adressa. 2050-kompromisset fikk til slutt flertall med 39 mot 35 stemmer på partiets årsmøte lørdag.

AUF har tidligere vedtatt nasjonalt at utfasingen bør skje innen 2035.

Vedtaket til Trondheim Arbeiderparti er det første sluttdatovedtaket som er gjort av lokallag i partiet. Det oppsiktsvekkende vedtaket går i stikk motsatt retning av signalene Ap-ledelsen har sendt det siste året.

Også innad i fylkeslaget er det uenighet om det er lurt å sette en sluttdato for oljeproduksjon i Norge.

Les også: Gigantsum: Så mye betalte Equinor inn til statskassen i 2019

Skyter ned vedtaket

Energi- og miljøpolitisk talsperson i partiet, Espen Barth Eide, kaller vedtaket i lokallaget en påminnelse om at det er en levende debatt om både klima- og oljepolitikk i Arbeiderpartiet, men understreker at vedtaket ikke er noe partiet sentralt stiller seg bak.

– Vi vil utvikle, ikke avvikle næringen, sier han til NTB.

– Vi mener at sluttdato er en dårlig idé. Vi mener at vi skal utvikle industrien videre på skuldrene til dagens næring, da trenger vi heller en startdato for de nye næringene enn en sluttdato, sier Eide og peker på nye næringer som karbonfangst og -lagring, havvind og hydrogenproduksjon.

Venter at sluttdatovedtak vil sende sjokkbølger i LO

Til tross for at vedtaket ikke har støtte sentralt, fikk vedtaket til Trondheim Ap olje- og energiminister Tina Bru (H) til å steile.

– Det er oppsiktsvekkende at debatten ikke har handlet om det skal settes en sluttdato eller ikke, men hvilket årstall datoen skal settes i. Det syns jeg avslører mangel på forståelse, sier Bru til NTB.

Les også: Tina Bru er innstilt som ny nestleder i Høyre

Les også: Rister på hodet av norsk fiasko i utlandet: Mener staten må ta grep om Equinor

Olje- og energiministeren påpeker at vedtaket kommer som et resultat av press fra AUF, og hun stiller videre spørsmål ved om dette er noe som vil spre seg videre i partiet.

– Jeg venter at dette sender sjokkbølger internt i LO.

- En gavepakke til Midtøsten-sjeiker

Å sette en sluttdato for oljenæringen i Norge i 2050 vil rasere norsk næringsliv og være en gavepakke til sjeiker i Midtøsten, mener Frp.

– FNs klimapanel sier at om man legger 1,5-gradersmålet til grunn, må mellom 16 og 26 prosent av verdens energimiks være petroleumsbasert, om man skal nå målet i 2050, sier energi- og miljøpolitisk talsperson Jon Georg Dale i Frp til NTB.

– Trondheim Aps forslag er en gedigen gavepakke til land som Venezuela og sjeikene i Midtøsten, legger han til.

Bransjeorganisasjon oppgitt

Hvis man er opptatt av klima, er ikke den beste løsningen å sette en sluttdato for oljenæringen i Norge, mener bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

Kommunikasjonssjef Tommy Hansen i Norsk olje og gass sier at vedtaket ikke gjør ham redd, men ganske oppgitt.

– Det vi trenger nå, er tiltak som faktisk kutter utslipp. Da syns jeg det er ganske oppsiktsvekkende at en industri som skal komme nær nullutslipp i 2050, er en industri man vil bli kvitt, sier han til NTB.

Hansen legger til at olje- og gassindustrien i Norge nettopp har satt seg et mål om å kutte utslippene med 40 prosent de neste ti årene.

(©NTB)