Mandag ettermiddag er det sentralstyremøte i Arbeiderpartiet, der krisemålinger og striden rundt lakseskatten blir tema.

Debatten om den omstridte grunnrenteskatten på fiskeoppdrett, raser nå innad i partiet.

– Jeg er veldig redd for at effekten blir negativ. Vi ser noe av den effekten allerede, ved permisjonsvarsler som kom i forrige uke. Det har jo skapt usikkerhet og utrygghet, og det er jo en tilstand svært få vil leve i, sa ordfører Ole Laurits Haugen (Ap) i Hitra kommune i Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

Se video fra NRK-debatten:

Hitra kommune er en kystkommune, der oppdrettsfiske er helt avgjørende – og sysselsetter om lag 1000 personer.

Gunnar Stavrum: Flykter fra Jonas Gahr Støre mens Trond Giske bare vokser og vokser

– Det virker useriøst

Ordfører Per Lerøy (Ap) i Austreim kommune, som ligger litt nord for Bergen, mener imidlertid at oppdrettsselskapene sutrer.

– Det virker jo veldig spesielt når du sender ut permitteringsvarsel på grunn av et forslag som er ute på høring, to måneder før høringsfristen går ut. Vi vet jo ikke hva som blir resultatet, sa Lerøy i debatten, og la til:

Selv har han ikke tatt stilling til forslaget, men har klare råd til Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre:

– Jeg mener det definitivt må ligge verdier igjen i de kommunene som stiller arealer til rådighet. Hvis ikke så har ikke oppdrettsnæringa livets rett på kysten i Norge, sa Lerøy, og påpekte:

– Vi mener at det forslaget som ligger der ikke er godt nok for oss heller, fordi fordelingen av inntekten blir feil.

Les også: AUF-leder langet ut mot Giske: – Er med på å skade resten av partiet

– Ingen velgertilstrømning

Haugen på Hitra er enig i at kommunene bør få mer av inntektene fra oppdrettsnæringa.

– Det er en kamp vi har hatt i mange år, og vi har sakte, men sikkert fått innrømmelser både fra næringa og staten på det. Det håper vi at vi kan forbedres med det som blir slutten på behandlingen av saken, sa han i Politisk kvarter.

Les også: Full krangel: Støre gir full støtte til AUF-topp

Hvorvidt grunnrenteskatten er årsaken til Aps dårlige tall på målingene, konstaterte Haugen:

– Hvis man trodde at man skulle få en velgertilstrømning med dette forslaget om grunnrenteskatt, så viser vel meningsmålingene at det slettes ikke er tilfelle. Så jeg tror man bør ta seg en fot i bakken og spørre seg om man har satset på det som er rett.