18. oktober 2018 kom boken «Alle skal ned» ut på Kagge Forlag. Den omhandler Arbeiderpartiets indre stridigheter siden 2015, og dekker særlig bredt hva som skal ha skjedd i partiet senhøsten 2017, da #metoo eksploderte og saken mot nestleder Trond Giske bygget seg opp.

Boken er forfattet av VG-journalistene Marie Melgård og Lars Joakim Skarvøy. For en uke siden avdekket TV 2 at Sofie, den unge kvinnen på den mye omtalte «dansevideoen» fra Bar Vulkan i Oslo i februar, mente seg feilsitert av Skarvøy.

Søndag 24. mars kommenterte Aps stortingsrepresentanter Anette Trettebergstuen og Eva Kristin Hansen på en Facebook-post fra Torgny Hasås, journalist i LO-mediet Fri Fagbevelse.

- Slarv og usannheter

Hasås skrev: «Jeg har tidligere hørt av folk i Arbeiderpartiet at boka formidler slarv og usannheter. Skarvøy er VG-journalisten bak saken om Giske-videoen. Nå lurer jeg på hva som er sant og hva som er dikt i boken.»

Anette Trettebergstuen kommenterte slik:

«Det er to konkrete hendelser i denne boken der jeg er med, hendelser som ikke har funnet sted. Den ene spurte journalisten meg om på forhånd, jeg sa at dette har ikke skjedd, likevel er hendelsen med i boken. Det andre eksemplet ble jeg aldri presentert for, og det har ikke skjedd. Dette har irritert meg siden boka kom ut.»

Eva Kristin Hansen fulgte opp:

«Jeg har opplevd det samme som Trettebergstuen. Jeg er omtalt i episoder som jeg aldri er blitt spurt om stemmer. Jeg snakket aldri med forfatterne av boken.»

Trettebergstuen: - Skaper spekulasjoner

Nettavisen snakket med Trettebergstuen etter spørretimen onsdag.

- Hvordan opplever du å bli feilaktig sitert i denne boken?

- Jeg har sagt og fått frem at jeg ikke er komfortabel med den måten jeg blir fremstilt på i boken. Det har jeg fått sagt, og den saken er jeg ferdig med, sier Trettebergstuen til Nettavisen.

- Hva forventer du at forlaget gjør nå?

- Jeg har ingen mening om resten av boken eller hva forlaget skal gjøre. Det jeg ville få frem er at boken skaper spekulasjoner om min rolle og den skriver at jeg har gjort ting jeg ikke har gjort. Det var mitt anliggende.

- Hvordan opplever du bli misbrukt på denne måten?

- Jeg har ikke noen flere kommentarer enn det.

Står fram i dag

Spesifikt har Trettebergstuen særlig reagert på en scene i boken der hun skal ha vært hjemme hos Giske. På side 276 i boka står følgende:

«Hjemme i leiligheten til Trond Giske var flere venner innom denne fredagskvelden, deriblant Halvard Ingebrigtsen, Wegard Harsvik, Gunn Karin Gjul og Anette Trettebergstuen. De drøftet ulike muligheter for Giske videre. Han hadde trukket seg midlertidig, og spørsmålet var om han kunne komme tilbake. Var det noen måte han kunne fortsette som nestleder på?»

Trettebergstuen sier til Dagbladet at hun ikke var til stede, og dette bekreftes ifølge avisen av en kilde som var der. Trettebergstuen avviser også at hun skal ha ønsket at Giske fortsatte som nestleder etter metoo-anklagene før jul i 2017.

- Alle leser dette som om jeg har deltatt på et slags konspiratorisk treff. Når forfatteren omtaler slike ting basert på rykter mener jeg man skal være ekstra påpasselig med å være presis og dobbeltsjekke. Det etterlatte inntrykket her er uten tvil lite fordelaktig, og det skaper spekulasjoner om min rolle, sier Trettebergstuen til Dagbladet.no.

Redaktør Sørheim i Kagge forlag sier til Dagbladet at forfatterne hadde informasjon om at Trettebergstuen hadde vært innom Giske nevnte kveld, slik det er gjengitt i boka.

- Vi ser at man også kan forstå passasjen dit hen at hun deltok i diskusjoner da hun besøkte Giske, noe hun ikke gjorde, sier Sørheim videre.

- Har tillit til forfatterne

Eva Kristin Hansen, visepresident på Stortinget, er også kritisk til boken.

- Mye av det som står om meg i boken er faktisk feil. Jeg ante ikke at boka inneholdt episoder som omhandlet meg før jeg leste det i boka, sier Eva Kristin Hansen til Dagbladet.

Hun sier hun ga beskjed til forfatterne om at hun ikke ville bidra til boken, mens redaktøren hevder at Hansen ikke besvarte gjentatte henvendelser fra forfatterne.

Sørheim kommenterer Hansens utsagn slik.

- Eva Kristin Hansen ble kontaktet flere ganger av forfatterne, men besvarte aldri henvendelsene, sier Sørheim til Nettavisen.

- Det er gjort omfattende bruk av anonyme kilder i denne boken, som forklart i forordet. På hvilken måte har dere gått fram for å få bekreftet at innhold formidlet av de anonyme kildene medfører riktighet, særlig når det angår tredjeparter?

- Vi har jobbet tett med forfatterne hele veien og har tillit til deres arbeid.

Sørheim ønsker ikke å kommentere kildearbeidet videre. Det er referert til 103 kilder og 150 samtaler i forordet i boken.