Gå til sidens hovedinnhold

Ap-vedtak skaper internasjonal oppmerksomhet

Mener Norge har mistet sansen for olje.

Arbeiderpartiets vedtak mot konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja i helgen skaper reaksjoner i internasjonal presse.

Nyhetstjenesten Bloomberg, som gjengis i en rekke store finansmedier som kanadiske Financial Post, skriver at Vest-Europas største oljeprodusent er «falling out of love with oil». De mener altså at Norges kjærlighetsforhold til oljen snart kan være slutt, og kaller skiftet dramatisk.

Les også

Nå har miljøbevegelsen fått blod på tann for å presse Arbeiderpartiet til oljestans

500 milliarder

Den engelske tabloidavisen Daily Express kommenterer også saken mandag, og estimerer at verdien av oljen som forblir liggende urørt er omkring 45 milliarder pund, rundt 500 milliarder kroner.

Bloomberg spekulerer i om vedtaket kan være begynnelsen på slutten for oljeindustrien i Skandinavia. De lurer på om Arbeiderpartiets vern av området utenfor Lofoten fører til at partiet nå kan ha satt seg i en posisjon hvor de må inngå kompromiss i saker som boring i Barentshavet og petreoleumsskatt neste gang de er i regjering.

Les også

Nordmenns gjeld har eksplodert. Det skaper bekymring i Washington

Vil støtte

Jonas Gahr Støre poengterer at Arbeiderpartiet vil fortsette å støtte oljeindustrien. Samtidig uttalte han sist uke at han ønsker at den norske oljeindustrien forplikter seg til en frist hvor produksjonen skal være fullstendig utslippsfri.

Les også

Britisk energitopp advarer norske miljøforkjempere: - Vil ha null effekt

Karl Erik Schjøtt Pedersen, administrerende direktør for Norsk olje og gass, uttalte til Bloomberg at han var overrasket og skuffet over kunngjøringen. «Det gir ikke den forutsigbarheten vi i bransjen er avhengig av.»

Kommentarer til denne saken