Ap vil begrense norsk pelsdyrproduksjon

Foto: Bob Strong (REUTERS)

Pelsdyrnæringen går tøffere tider i møte. Ap vil begrense den norske pelsdyrproduksjonen.

15.04.09 08:37

Oslo (ANB): Det går fram av forslaget til Ap-program som skal behandles på partiets sentralstyremøte som starter lørdag. Flertallet i programkomiteen vil avvikle statlig støtte til oppdrett av pelsdyr i Norge, mens en stort mindretall gradvis vil avvikle slik oppdrett. På den annen side loves det statlig omstillingsstøtte til næringen.

– For meg er dette et etisk spørsmål i forhold til dyrevelferd og dyrehelse. Det er forståelig at vi må holde dyr innesperret for å produsere mat, men det er uetisk å holde dyr i fangeskap utelukkende for menneskers forfengelighet, sier stortingsrepresentant Torgeir Micaelsen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Det finnes nok av fin fuskepels å få kjøpt, sier Buskerud-representanten.

Delte meninger
Torgeir Micaelsen viser til at flere europeiske land har forbudt pelsdyroppdrett. Han mener det er åpent hvilket vedtak Ap-landsmøtet vil lande på.

– Det er ulike meninger om saken i partiet, men for meg er det uansett en seier at det har blitt debatt om pelsdyr. I det minste blir det vedtatt å avvikle statsstøtten til pelsdyrnæringen, sier Micaelsen. I år gir staten 43 millioner kroner i transportstøtte til pelsdyrfór.

– I tillegg bidrar Innovasjon Norge med støtte til pelsdyrprosjekter. Også det blir slutt på, sier Micaelsen.

700 pelsdyrgårder
Etter det ANB forstår, vil norsk pelsdyrnæring få en alvorlig økonomisk knekk dersom statstilskuddet forsvinner. De fleste oppdretterne vil da bukke under. I dag er det rundt 700 pelsdyrgårder i Norge, og 2.300 personer er helt eller delvis sysselsatt i denne næringen.

En faggruppe som sorterer under Vitenskapskomiteen for dyrevern og dyrevelferd har vurdert risikoen for stress og lidelse knyttet til avliving av pelsdyr. Faggruppen mener at velferden for rev og mink er godt ivaretatt, men mener det er nødvendig med mer kunnskap om situasjonen for ilder og chinchilla.

Rev i pelsdyrhold er ikke utsatt for mer synlige lidelser enn andre husdyr, er konklusjonen. For minkens vedkommende mener faggruppen at risikoen for at dyrene skal lide er lav. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.