*Nettavisen* Økonomi.

Ap vil stanse Statoil-salg

Arbeiderparti-topper krever nå at olje- og energiminister Thorhild Widwey ikke benytter sin fullmakt til å selge flere Statoil-aksjer.

I dag går regjeringens karantenetid for å selge flere Statoil-aksjer ut, etter forrige nedsalg i fjor sommer. Staten eier nå 77 prosent av selskapet, men har fullmakt fra Stortinget til å selge seg videre ned til en eierandel på to tredjedeler.

Oslo Ap-leder Jan Bøhler krever salgspause, og vil foreslå for Arbeiderpartiets landsmøte i april at hele delprivatiseringen av Statoil vurderes på nytt, melder Dagsavisen.

– Da Aps landsmøte åpnet for delprivatisering, var det for å gi Statoil muligheten til å inngå strategiske allianser med andre energiselskaper i Europa. Det som skjer er at regjeringen deler ut milliarder til private spekulanter, uten å oppnå noen fordeler for selskapet og samfunnet, sier Bøhler.

Aps næringspolitiske talsmann på Stortinget, Olav Akselsen, mener det verken er mulig eller ønskelig å stoppe delprivatiseringen. Men han advarer regjeringen mot å pøse ut flere aksjer på det åpne markedet nå, og mener det vil svekke selskapets handlingsrom, ifølge avisen.

– Vi var imot regjeringens formålsløse salg av Statoil-aksjer sist sommer. Jeg forventer at regjeringen ikke fortsetter å selge ut hele tredelen av aksjene på det åpne markedet. Det vil ikke gagne Statoil, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag