Gå til sidens hovedinnhold

Ap vil stanse Statoil-salg

Arbeiderparti-topper krever nå at olje- og energiminister Thorhild Widwey ikke benytter sin fullmakt til å selge flere Statoil-aksjer.

I dag går regjeringens karantenetid for å selge flere Statoil-aksjer ut, etter forrige nedsalg i fjor sommer. Staten eier nå 77 prosent av selskapet, men har fullmakt fra Stortinget til å selge seg videre ned til en eierandel på to tredjedeler.

Oslo Ap-leder Jan Bøhler krever salgspause, og vil foreslå for Arbeiderpartiets landsmøte i april at hele delprivatiseringen av Statoil vurderes på nytt, melder Dagsavisen.

– Da Aps landsmøte åpnet for delprivatisering, var det for å gi Statoil muligheten til å inngå strategiske allianser med andre energiselskaper i Europa. Det som skjer er at regjeringen deler ut milliarder til private spekulanter, uten å oppnå noen fordeler for selskapet og samfunnet, sier Bøhler.

Aps næringspolitiske talsmann på Stortinget, Olav Akselsen, mener det verken er mulig eller ønskelig å stoppe delprivatiseringen. Men han advarer regjeringen mot å pøse ut flere aksjer på det åpne markedet nå, og mener det vil svekke selskapets handlingsrom, ifølge avisen.

– Vi var imot regjeringens formålsløse salg av Statoil-aksjer sist sommer. Jeg forventer at regjeringen ikke fortsetter å selge ut hele tredelen av aksjene på det åpne markedet. Det vil ikke gagne Statoil, sier han.

Kommentarer til denne saken