Gå til sidens hovedinnhold

Åpner året i pluss

God start på årets første børsdag.

Året 2009 åpnet med gledelige nyheter på Oslo Børs. Allerede få minutter etter start står hovedindeksen i 232 poeng, opp sju poeng fra start.

Stigningskurven fortsetter utover dagen, og står passert klokken 13 i 233 poeng, opp 3,5 prosent, eller 8 poeng fra start.

Tungvekterne StatoilHydro, Telenor, Orkla og Yara International åpner alle det nye året med stigning over tre prosent.

Også i Asia åpnet markedet dørene til opptur i dag. Det skal være forventningen til at myndighetene vil komme med ytterligere redningspakker, som sørger for oppturen i Asia i dag.

Grep inn i handelen
Energiselskapet CanArgo Energy Corporation steg hele 48,3 prosent i løpet av årets første handletime. Som følge valgte Oslo Børs å innføre pause i handelen med Canargo-aksjer, men åpnet igjen handelen klokken 10.43. Oslo Børs har videre ikke kommentert noe om kursutviklingen videre. Passert klokken 12 ligger aksjen opp 35,48 prosent fra start, til 0,46 kroner per aksje.

Liten opptur
Børsene fikk et lite oppsving mot slutten av året i likhet med oljeprisen. Dollaren styrket seg noe og den norske kronen er nå godt under 10 mot euroen.

Siste børsdag i 2008 stengte Oslo Børs til 225,48 prosent, opp 2,23 prosent fra start.

I løpet av desember steg hovedindeksen 2,5 prosent, ett magert lyspunkt mot 29 prosent fall i fjerde kvartal. Også oljeprisen falt med mer en 20 prosent denne måneden, noe som skaper trøbbel for oljeservicesektoren, men glede for aksjonærene i flyselskaper og cruisenæringen.

Også aktivitetsnivået på Oslo Børs fortsetter å falle. Gjennomsnittlig dagsomsetning i desember var 5,1 milliarder, mot 12 milliarder i samme periode i 2007, melder Tor Arne Olsen ved Oslo Børs i en årsoppsummering.

Marerittåret
Børsåret 2008 har for lengst skrevet seg inn i historiebøkene som det rene marerittår for investorene. Aksjene stupte i verdi, og investorene måtte innse at etter årrekke med sammenhengende opptur, var markedet snudd totalt på hodet.

På Oslo Børs ble ca. 140 selskaper mer enn halvert i verdi, og hovedindeksen falt hele 54 prosent som er det kraftigste fallet på ett år i moderne tid. Det globale aksjemarkedet klarte seg noe bedre, men falt likevel i overkant av 40 prosent, opplyser Olsen.

Verdens børsen raste om kapp med hverandre, og i USA ble året det verste i børsens historie siden 1931. Dow Jones var ned 34 prosent, S&P 39 prosent og Nasdaq 41 prosent på året.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Kommentarer til denne saken