*Nettavisen* Økonomi.

Åpner for flere kraft-oppkjøp i Norge

Foto: Fortum (Fortum)

Fortum-sjef Mikael Lilius (bildet) legger ikke skjul på hva som ligger bak planen om å overta Hafslund. Han vil bli en virkelig kraft-kjempe også her til lands.

10.05.04 13:18

Fortum er allerede en svært tung aktør i Sverige og Finland. I Norge er selskapet som en smågutt å regne.

Det vil Fortum-sjef gjøre noe med. Han vil bli størst i Norden, og da må han også kjøpe seg inn i Norge.

Første skritt

Mandag ble det kjent at Fortum tilbyr seg å betale 5,4 milliarder kroner for Oslo kommunes kontrollerende eierandel i Hafslund. Går politikerne med på avtalen, vil Fortum også kjøpe ut de andre aksjonærene i Hafslund og ta selskapet av børs.

Da konsernsjef Mikael Lilius møtte det norske pressekorpset i Oslo mandag, la han ikke skjul på at han kan komme til å gjøre flere store oppkjøp her til lands.

- Vi ser Hafslund som hjørnesteinen for vår videre utvikling i Norge.

Ifølge Lilius har Fortum et nordisk perspektiv på alt de foretar seg i kraftsektoren. Det må de ha for å kunne stå imot de store ute i Europa etter hvert som det europeiske strømmarkedet blir mer integrert på tvers av landegrensene, mener han.

Vil ikke sitte på lekteren

I dag er det mange hundre selskaper som lever av å produsere, distribuere og selge strøm til sluttbrukerne i Norden.

- Personlig tror jeg det ikke er en rasjonell måte å drive industri på. Det kommer til å skje forandringer, og da er det bedre å være med og forsøke å påvirke enn å sitte på tribunen og følge med på det som skjer, fastholdt Fortum-sjefen, som på direkte spørsmål om han kom til å gjøre flere oppkjøp i Norge, svarte følgende:

- Dersom ikke vi gjør det, kommer andre til å gjøre det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.