*Nettavisen* Økonomi.

Åpner for kutt i fradragene

Finansminister Per-Kristian Foss vil ikke røre ved skattefradragene i denne omgang. Men kun to fradrag er fredet dersom regjeringen får viljen sin.

26.03.04 14:26

I stortingsmeldingen om skattereformen som ble presentert fredag formiddag, lokker regjeringen med skattekutt på til sammen 12 milliarder kroner over en periode på tre år

Verner to fradrag

Omfattende endringer foreslås, men ingen av fradragspostene i selvangivelsen, men unntak av bunnfradraget, blir konkretisert i det forslaget som ligger på bordet.

Foss gjorde det likevel klart i forbindelse med fremleggingen av skattemeldingen at regjeringen vil foreta en grundig opprensking av de mange fradragspostene som gjelder i dag. Skaugeutvalget foreslo opprinnelig å fjerne rubb og stubb.

Kun to fradrag er fredet, ifølge finansministeren. Det gjelder fradrag for utgifter til omsorg for barn, samt gaver til ideelle organisasjoner.

- Jeg tror ikke det er for hardt å si at de står vært hjerte nær, sa Foss da han presenterte skattemeldingen fredag, og viste til at de to fradragene er spesielt nevnt i Sem-erklæringen.

- Alle andre fradrag skal vi med fordomsfrihet gjennomgå, sier Foss

Hvilke fradrag som skal kuttes, vil regjeringen først ta stilling til ved behandlingen av framtidige statsbudsjett.

Mange kan få høyere skatt

Flere medier har spekulert i at skattemeldingen gir en skattesmell for pensjonister, fordi fradraget for alder og uførhet kan bli fjernet. På pressekonferansen ble spekulasjonene blankt avvist av finansministeren.

- Det er ikke noe skattesjokk for pensjonister i denne meldingen, slo han fast.

Per-Kristian Foss forsikret skattyterne om at de vil få kompensert for eventuelle fradrag som faller bort ved direkte tilskudd eller lavere inntektsskatt.

Fjerning av fradrag inngår i sekkeposten «opprydding og forenkling» i regjeringens regnestykke, og skal gi staten ekstrainntekter på mellom 5,3 og 6,3 milliarder kroner

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.