Åpner for nullrente

Foto: (Foto: Scanpix)

Etter gårsdagens inflasjonstall er ikke sjeføkonom Knut Anton Mork i tvil. Norges Bank må sette ned renten i null om nødvendig, mener han.

11.02.04 09:13

Konsumprisindeksen falt 1,8 prosent fra januar i fjor til januar i år. Den underliggende inflasjonen var nede i 0,1 prosent samme periode.

- Sentralbanken må sette renten raskt ned, om nødvending helt til null. Det er det instrumentet vi har. Og Norges Bank må love å holde den der desto lenger, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken til Dagens Næringsliv.

Mork avviser at nullrente er mystiske greier. Ifølge sjeføkonomen er det ikke mer mystisk enn å sette renten ned til null, enn å senke den fra sju til seks prosent.

I forhold til vårens lønnsoppgjør, tror Mork ikke at sentralbanken er interessert i å få opp lønnsveksten. Norges Bank er opptatt av å få opp prisveksten.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities tror også på rentekutt etter de svake pristallene, men han er ikke udelt positiv til nye rentekutt. Andreassen mener ytterligere kutt er feil, og at Norges Bank vil gjøre seg til latter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.