*Nettavisen* Økonomi.

Åpner for rentehopp

Sentralbanksjef Svein Gjedrem signaliserer i sin tale at rentefesten kan være over. - Renten kan etterhvert gradvis bringes opp til et normalt nivå, sier Gjedrem.

18.02.05 07:47

Torsdag kveld samlet eliten innen Norsk næringsliv og politikk seg i Speilsalen i Norges Banks lokaler for å høre Norges Bank-sjefens syn på norsk økonomi og fremtiden.

I talen, som startet klokken 18, åpnet Gjedrem for å heve styringsrenten igjen.

Selvdreven økonomi

Siden mars i fjor har renten som kjent ligger på rekordlave 1,75 prosent.

- Det kan se ut til at veksten i norsk økonomi er blitt mer selvdreven. Utnyttelsen av produksjonskapasiteten ligger nær det normale, og den øker. Renten kan etter hvert og da gradvis bringes opp mot et mer normalt nivå, sa sentralbanksjefen.

Han mener det er viktig at den økonomiske veksten er selvdreven når renten vender tilbake til et «normalt nivå». På denne måten unngås nye svigninger i økonomien ved sterk bruk av renten som virkemiddel.

Til tross for at Gjedrem mener det fortsatt vil ta tid før vi ser den fulle virkningen av lav rente, er han altså klar for å skru igjen kranen.

Ikke lenger viktig med utlandet

Tidligere har sentralbanksjefen signalisert at renteutviklingen her hjemme bør ligge etter utlandet. Det går han imidlertid bort fra i dagens tale.

- Virkningen av vår rente avhenger også av rentene ute. Mange land har hevet renten i denne konjunkturoppgangen, også i flere runder. Med utsikter til lav inflasjon har Norge ligget etter andre land i justeringen av renten mot et mer normalt nivå, sa Gjedrem.

Dermed kan det virke som om det ikke lenger er like viktig å følge utviklingen utenlands. Heller ikke å nå inflasjonsmålet er på toppen av prioriteringslisten lenger.

- Med vår svært åpne økonomi må vi kanskje godta noe større svigninger i inflasjonen enn i en del land, påpekte sentralbanksjefen.

Venter oppgang

Seniorøkonom Erlend Lødemel i DnB NOR er litt overrasket over Gjedrems tale.

- Det var mye interessant å ta tak i. Først og fremst at sentralbanksjefen slår fast at det ikke er den europeiske sentralbanken han tidligere har skjelt til, sier Lødemel til TV 2 Nettavisen. .

Ekspertene har nemlig vært uenige om hva Norges Bank egentlig har ment i sine uttalelser om at renten her hjemme ikke skal opp før de utenlandske stiger. Mange har holdt en knapp på den europeiske sentralbanken, mens enkelte mener sentralbanken følger renteutviklingen hos våre viktigste handelspartnere.

Den siste tiden har både USA og Storbritannia, som er blant nettopp disse handelpartnerne, hevet sine styringsrenter.

- Det andre er at Gjedrem indikerer at den økonomiske veksten allerede er selvdrevet, og dermed åpner for renteheving, forteller Lødemel.

Økonomen påpeker imidlertid at Gjedrem mener vi ikke er helt ute av skogen ennå.

Når renteoppgangen kommer, er vanskelig å si etter talen. Men at renten skal opp, er økonomen sikker på.

- Det er bare et spørsmål om tid før renten skal opp. Gjedrem har forsåvidt sagt det før, men i dag sa han det på en ny måte. Ved å si at han ikke tar de siste inflasjonstallene så alvorlig, har han fjernet nedsiderisikoen, mener Lødemel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.