*Nettavisen* Økonomi.

Åpner for ubegrenset norsk stålimport

USA besluttet å oppheve beskyttelsestiltakene som rammer norsk ståleksport. Norge vil dermed ikke gå til varslede mottiltak på 30 prosent ekstratoll på enkelte amerikanske varer.

Beslutningen innebærer at USA avvikler ståltiltakene 16 måneder før planen, og retter seg etter dommen i WTOs ankeorgan som vil bli vedtatt av WTOs tvisteløsningsråd 10. desember, heter det i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Opphevelsen av tiltakene gjør at vi nå unngår å innføre ekstratoll på eksport av amerikanske produkter til Norge.

Norge har gått sammen med andre likesinnede land for å forsvare sine interesser, og har vunnet fram med sitt syn om at de amerikanske tiltakene var i strid med WTO-regelverket.

USA innførte i mars 2002 treårig beskyttelsestoll og andre tiltak rettet mot import av en rekke stålprodukter. Foruten Norge gikk EU, Japan, Sør-Korea, Kina, Sveits, New Zealand og Brasil til sak mot USA i WTO.

Et tvisteløsningspanel fastslo i juli 2003 at USAs tiltak var i strid med WTO-regelverket, og Ankeorganet i WTO fastholdt i november denne avgjørelsen.

Norge varslet at dersom USA ikke opphever sine ståltiltak, ville Norge innføre en ekstratoll på enkelte amerikanske varer fra 15. desember 2003, samtidig som EU ville ha innført sine varslede tiltak.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.