Apple melder torsdag kveld norsk tid at selskapet i foregående kvartal omsatte for 97,2 milliarder dollar og tjente 1,53 dollar per aksje. Omsetningen er 9 prosent høyere enn i tilsvarende kvartal i fjor og rekordhøy.

Salget av iPhone i kvartalet utgjorde 50,6 milliarder dollar, Mac 10,4 milliarder, iPad, 7,6 milliarder dollar. iPhone-omsetningen har økt med drøyt 5 prosent fra tilsvarende kvartal i fjor.

– Dette kvartalets rekordresultat er et vitnesbyrd om Apples vedvarende fokus på innovasjon og vår evne til å skape de beste produktene og tjenestene i verden, uttaler Apple-sjef Tim Cook i en pressemelding.

Les også: Tre av fem synes boten for mobilbruk er grei

Avvikende regnskap

Analytikerne ventet i gjennomsnitt at Apple ville ha inntekter på 93,9 milliarder dollar i kvartalet og tjene 1,43 dollar per aksje.

Apple har avvikende regnskapsår, slik at det er andre kvartal de nå legger frem tall for. I første halvår utgjør omsetningen 221,2 milliarder dollar opp fra 201 milliarder dollar i tilsvarende periode i fjor.

En vurdering foran kveldens tall var at tallene ville overgå forventningene, som skjedde, men at fremtidsutsiktene ville skuffe. Og det sistnevnte er viktigst for aksjemarkedet. Apple-aksjen steg med 4,5 prosent før tallene ble kjent og er også opp i etterhandelen på børsen.

Les også: I dag får du en ny iPhone. Dette må du gjøre

Bedre enn ventet

Etter lanseringen av iPhone 12 i 2020, har inntektene fra iPhone steget kraftig. Nå er det iPhone 13 det handler om.

– Vi tror at etterspørselen etter iPhone 13 holdt seg bedre enn ventet i kvartalet, skrev Morgan Stanley-analytiker Katy Huberty til investorene i forrige uke, ifølge CNet.

Men Apple har ifølge det samme nettstedet det seneste året advart mot at de sliter med å ferdigstille nok iPader og MAc-er for å tilfredsstille etterspørselen-.

Les også: Apple og Google truer med å slette tusenvis av apper: Last ned favorittene dine nå

Netthandelsgiganten Amazon omsatte for 116,4 milliarder kroner i første kvartal, opp 7 prosent sammenliknet med første kvartal i 2021. Omsetningen var på linje med forventningene, men resultatet per aksje ble langt svakere enn ventet. Dermed faller aksjen nesten 10 prosent i etterhandelen på Nasdaq torsdag kveld norsk tid.

Svimlende verdier

Apple har for tiden en markedsverdi på svimlende 2660 milliarder dollar, om lag 25.000 milliarder kroner. Det er over det dobbelte av Oljefondet, som eier en liten del av giganten. I januar bikket verdiene 3000 milliarder dollar.

Aksjekursen er som grafen under viser noe ned fra toppen, men kursnedgangen er ikke like stor som for en del av de andre teknologiselskapene. I år er aksjen ned om lag 8 prosent.