AMSTERDAM (Nettavisen): Det er ikke ofte pressen får komme på besøk hos en av fabrikkene til Apple. Men tirsdag denne uken, i forbindelse med lanseringen av samarbeidet med Atea, ble Nettavisen invitert til anlegget i Nederland.

Her holder roboten Daisy til.

Daisy er Apples resirkuleringsrobot som demonterer gamle iPhoner og sorterer de ulike materialene. Dette gjøres slik at mineraler som blant annet aluminium, gull og kobber kan utvinnes og brukes i nye produkter.

Sammen med Atea skal tech-giganten jakte på gjemte og glemte iPhoner som ligger hjemme i skuffene våre.

Les også: Iphone-leverandøren avslører elbil-planer

– Jeg tror budskapet er ganske klart

Sarah Chandler, seniordirektør for miljø, logistikk og innovasjon hos Apple, sier selskapet står overfor to utfordringer knyttet til Daisy globalt.

– Kundene må lære å levere tilbake enhetene. Det er noe som er veldig viktig hvis vi skal få den sirkulære økonomien til å fungere. Den andre utfordringen er å sikre at enhetene som blir levert kommer til den beste resirkuleringsteknologien tilgjengelig, sier Chandler i en telefonsamtale med Nettavisen.

Hva er ditt budskap til nordmenn som er nølende, og kanskje til og med litt for late til å levere sin gamle telefon til resirkulering?

– Jeg tror vi er inne i et skifte. Spesielt unge mennesker gjør meg svært optimistisk. De er villige til å se etter de rette løsningene. Jeg tror budskapet er ganske klart. Når man er ferdig med å bruke en enhet så håper jeg Apple-kunder bruker vårt «Trade In» program eller et av innbytteprogrammene vi har med våre partnere.

Her kan kunder bytte inn sine gamle Iphoner mot kredit som kan brukes til et annet produkt eller gavekort. Den eldste modellen man kan bytte inn for økonomisk gevinst er en iPhone 6s Plus. Men tech-giganten ønsker fortsatt alle modeller velkomne.

– Hvis produktet ikke har noe økonomisk verdi, har de fortsatt verdi for den sirkulære økonomien.

Les også: Nye graverende avsløringer: Apple truet med å fjerne Facebook fra Iphone og Ipad

Nordmenn er en av verstingene

Atea skal fronte jakten på gamle iPhoner i Norge.

– Vi har vært i dialog med Apple om dette en god stund, og nå lanserer vi et samarbeid, sier Elisabeth Eide, bærekraftsjef i Atea Norge, til Nettavisen.

– Det ligger flere millioner mobiltelefoner i norske hjem. Vi snakker mye om bærekraftige løsninger rundt plast og matsvinn, men vi har en stor jobb foran oss når det kommer til resirkulering av elektronikk, påpeker bærekraftsjefen.

Hun forteller videre at vi i Norge er en av de største forbrukerne av digitale enheter.

Er vi nordmenn klimaverstinger på dette område?

– Ja, akkurat når det gjelder elektronisk avfall er vi en av verstingene. Det er veldig mange verdifulle mineraler vi er nødt til å bruke på nytt. Det å produsere elektronisk utstyr krever ganske høye klimautslipp. De største utslippene skjer i produksjonen.

Atea jobber med norske virksomheter i både offentlig og privat sektor. Selskapet har rundt 9900 kunder på tvers av Norden.

– Akkurat nå får vi igjen 30 prosent av utstyret som gis til ansatte i norske virksomheter. Vi er nødt til å komme opp til 100 prosent. Hvis arbeidsplassene tar ansvar, tror vi de ansatte følger etter.

I 2020 fikk 453.000 enheter gjennom Atea en forlenget livssyklus enten ved å bli fikset og solgt videre, eller å bli demontert for å utnytte råvarene i produktet.

Les også: Reagerer på Facebooks planer om navnendring: - Som om Grandiosa skulle endret navn

Kapasitet på 1,2 millioner enheter i året

Resirkuleringsroboten til Apple kan demontere 23 forskjellige iPhone-modeller og har en kapasitet på 1,2 millioner enheter i året.

Apple mener de med Daisy har sprengt grensen på hva som er mulig innen resirkulering.

– Teamet har gjort en mirakuløs innsats på å finne ut hva som er mulig å få til. Vi har lært at mye av det bransjen har antatt ikke kan resirkuleres fra en elektronisk enhet, kan absolutt det, påpeker direktøren.

Chandler trekker fram resirkulering av sjeldne jordarter som noe bransjen ofte peker på som utfordrende å utvinne.

Apple deler også gjerne Daisy med konkurrentene.

– Vi er veldig villige til å dele teknologien bak Daisy. Vi har faktisk en publisert hvitbok ute om forgjengeren til Daisy og hvordan vi designet den første resirkuleringsroboten, Liam. Vi er ivrige etter å dele teknologien og håper andre vil kopiere og lære fra den.

Les også: Forbrukerne skriker etter det, og nå kan EU tvinge Apple til omfattende endring