Apple har i årevis forsøkt å revolusjonere helseverdenen ved å få til noe ingen andre har. Gjennom et hemmelig selskap ved navn Avolonte Health LLC har de i det skjulte forsøkt å gjøre det ingen andre har fått til, skriver Bloomberg.

Flere startups, i tillegg til mange av verdens største selskaper, har forsøkt å skape en måte å måle blodsukker på som ikke innebærer stikk i huden for å måle blodet. Ifølge kilder kjent med saken skal Apple nå ha nådd en milepæl i utviklingen. Det fører ifølge nyhetsbyrået til at de nå tror at de i fremtiden kan dele teknologien med markedet.

Målet er å gjøre teknologien tilgjengelig på Apple Watch. Det kan endre livet til flere millioner diabetikere rundt om i verden. Bare i Norge anslås det at det er opp mot 345.000 med diabetes.

Ifølge nyhetsbyrået kan det være en gullgruve, ettersom det kan snu en industri med flere tusen milliarder dollar på hodet.

Google har tidligere forsøkt å lage smarte linser som skulle måle blodsukker gjennom tårevæsken. Prosjektet ble lagt på hylla i 2018, ifølge BBC.

Hemmelighold

Det skal være hundrevis av ingeniører som jobber med dette prosjektet, som en del av Apples såkalte Exploratory Design Group (XDG). Det har vært en av de mest skjulte gruppene i Apple. Før prosjektet ble innlemmet i denne gruppen var det en del av en hemmelig startup.

Oppstartsselskapet holdt ifølge Bloomberg til i et lite kontorbygg omtrent 20 kilometer fra Apples hovedbygning. Ansatte skal ha gått rundt med Avolonte-kort fremfor Apple-kort. Prosjektet startet i 2010, da Apple kjøpte opp en startup kalt RareLight som hadde begynt å undersøke blodsukkermåling uten å prikke huden, ifølge Bloomberg. Da var fremdeles Steve Jobs (1955-2011) sjef for selskapet.

Nyhetsbyrået skriver videre at det er enda færre mennesker som har vært involvert i utviklingen av glukosemåleren, enn i å utvikle selvkjørende biler.

Teknologien skal ifølge Bloomberg ha blitt testet på hundrevis av mennesker det siste tiåret. De har testet systemet på personer som ikke vet om de er diabetikere, samt personer med prediabetes og type 2 diabetes. Så har de sammenlignet sin egen teknologi med standardtester på blod.

Selskapet mener at teknologien fungerer, men at de må redusere størrelsen. Nå skal det jobbes det med å utvikle en prototyp på størrelse med en iPhone som kan festes til overarmen. På sikt er målet å få teknologien inn i en Apple Watch.

Sånn funker det

Den største utfordringen med å behandle diabetes er at kroppen trenger insulin hele døgnet, og i akkurat riktig dose for at blodsukkeret ikke skal bli for lavt eller for høyt.

Det finnes flere typer diabetesteknologi i dag.

En kontinuerlig vevsglukosemåler er et alternativ til å måle blodsukkeret med blodsukkerapparat. Den består av en liten sensor du bærer på huden som måler glukoseverdien i vevet hvert femte minutt. Man kan koble det opp mot mobiltelefon, eller en insulinpumpe, forklarer Diabetesforbundet på sine sider.

Apple bruker teknologi som kalles silisiumfotonikk, og en måleprosess som kalles optisk absorpsjonsskeotroskopi, forklarer Bloomberg.

Det er et system som bruker lasere for å sende ut bølgelengder av lys inn i et område under huden. Der kan laserne se en type væske som lekker ut av de aller minste blodårene i kroppen. Så blir lyset reflektert tilbake inn i sensoren på en måte som indikerer konsentrasjonen av glukose. Så skal en algoritme bestemme personens blodsukkernivå.

Advarer mot skjulte sukkerbomber: –Noen bør være veldig forsiktige