Gå til sidens hovedinnhold

April-været ga dyr strøm: 45 prosent høyere enn normalt

På grunn av finvær og lite nedbør, nærmet aprilprisen på strøm seg nytt rekordnivå.

Varm påskesol fra skyfri himmel ga utslag i lite påfyll i vannkraftsystemet, som igjen ga høye strømpriser. Ifølge Meteorologisk institutt var påsken 2019 den nest beste på 50 år – kun slått av påsken i 2013.

Dette er mye av årsaken til at strømprisen for Norden i april ble den høyeste siden 2013. I snitt ble strømmen levert til 40,82 €/MWh, som er på nivå med prisen i mars (40,86 €/MWh), melder Entelios AS, et datterselskap av Agder Energi.

Les mer

NVE utsetter nytt strømpris-system

Dette er 45 prosent høyere enn snittet de siste fem årene, og 16 prosent over snittet de siste ti årene. Fra 2000 til i dag har det bare skjedd fire ganger at april-prisen har ligget over 40 euro.

Rekorden er fra april måned i 2011, da strømprisen var 53,84 €/MWh – om lag 30 prosent over årets notering. I tillegg til det fine vært er prisene CO2-kvoter seksdoblet siden 2017 og har passert nivåene fra 2011.

Les mer

Moxnes vil sponse strømstøtte til fattige med ekstraavgift på luksusforbruk

Kraftekspertene kaller dette svekket ressursbalanse i Norde -når prisen for kraft utenfor Norden blir svært høy, bidrar det til å presse prisene opp også i Norden.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett