Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kom under boligkonferansen til Norges Eiendomsmeglerforbund og Selvaag Bolig med kraftig kritikk av de borgerlige byrådenes salg av kommunale tomter.

Byrådslederen hevdet at ulike høyrestyrte byråd i perioden 1997-2015 solgte unna en rekke kommunale tomter som i dag ville ha hatt en langt høyere verdi ved fortsatt kommunal eie. Overfor Nettavisen.Økonomi utdyper Johansen kritikken slik:

– Høyre-byrådet solgte unna kommunal eiendom for 11 milliarder kroner fra 1997 til 2015. Eiendommene er i dag verdt 28 milliarder kroner. Dette er penger vi ikke får tilbake. Eiendomsinvestorer har tatt fortjenesten, mens vanlige folk har tatt regninga, sier en krass byrådsleder.


Johansen viser blant annet til at Oslo kommune i 2005 solgte Sjømannsskolen på Ekeberg for 60 millioner kroner, målt med dagens kronekurs. Flere år senere ble bygget solgt på nytt fra en privat aktør til en annen for mellom 400 og 450 millioner kroner.

Kommunen leier i dag tilbake bygget, som huser Kongshavn videregående skole, for rundt 20 millioner kroner året.

Sparte 200 millioner

- I fjor kjøpte vi Nydalen videregående skole. Vi fant ut at vi ville spare 200 millioner kroner sammenliknet med å leie bygget. Dette er to eksempler på dyre og dårlige eiendomsavtaler signert Høyre-byrådet, sier Johansen.

Han viser til at Oslo er en by i kraftig vekst. Kommunen trenger eiendom til infrastruktur, barnehager, skoler, sykehjem og idrettsanlegg. Johansen sier han som byrådsleder har snudd om på salgsstrategien Høyre-byrådet hadde. Det rødgrønne byrådet har heller satt av midler til strategiske tomtekjøp.

- Midlene til strategiske tomtekjøp har vi blant annet brukt til å kjøpe Myntgata 2, som vi vil bruke til videregående skole. Høyre har allerede varslet at de går til valg på å selge bygget.


Uansvarlig

- Samtidig viser vår skolebehovsplan at elevtallet i videregående skole de neste ti årene vil øke med 5500 elever, fra 16.500 til 22 000. Salgsstrategien er uansvarlig, raser byrådslederen.

Han sier at dette handler om at Oslo-folk skal være trygge på at vi har skoleplasser og sykehjem, selv om byen vokser. Fram mot 2040 får Oslo 50.000 flere eldre etter mange år med nedgang.

- Vi trenger eiendom om vi skal kunne tilby omsorgsboliger og sykehjemsplasser. Det er bekymringsfullt at Høyre, som prøver å framstå som et styringsparti, vil selge unna eiendom som både dagens innbyggere og framtidens generasjoner vil trenge.

Kjøpte for mer

Øystein Sundelin (H) er nestleder i finanskomiteen i bystyret og er også nestleder for Høyres bystyregruppe. Han svarer slik på byrådslederens kritikk:

- Men nevnte Johansen at vi i den samme perioden har kjøpt eiendom for 40 milliarder kroner? spør Sundelin retorisk.

- Med Raymonds logikk har vi sikret kommunen inntekter for 120 milliarder kroner. Vi solgte eiendommer kommunen ikke trengte for å finansiere kommunale oppgaver, som å bygge skoler og barnehager. Mens vi satt med byrådsmakten, hadde Oslo en historisk stor befolkningsvekst. Siden 1997 har Oslo vokst med Trondheim by i størrelse, fortsetter han.

Ikke svar

Sundelin hevder de har spurt Johansen og Arbeiderpartiet en rekke ganger om hva de ikke burde ha solgt. Han hevder de ikke har fått noe svar på det, kanskje med unntak av salget av Sjømannsskolen.

- Men da må vi se på kostnadene i samme periode ved å forvalte eiendommen og om vi kunne spare pengene på en klokere måte.

- Det som irriterer meg mest med Raymond Johansen, er hans lemfeldige omgang med tall og penger. Dette er lavmål og vitner om en manglende forståelse. Raymond Johansen er i ferd med å pådra seg stempelet som Oslos dyreste byrådsleder, tordner Sundelin.


I evighet

Han sier det kan være kommunale tomter og eiendommer Oslo bør eie ut fra et evighetsperspektiv.

- Det kan hende at vi og dette byrådet har solgt en eller annen eiendom som vi en gang kunne få bruk for. Men det viktigste er at vi følger befolkningsfremskrivninger, og det gjorde vi.

Nå er befolkningsveksten den laveste på 15 år. Etterstreber vi logikken til Raymond, burde kommunen kjøpe opp mest mulig, men det er misbruk av skattepenger og dårlig forvaltning, sier Sundelin.

Galskap

- Hvis Høyre tar over byrådsmakten i høst, vil dere fortsette å selge ut kommunale eiendommer?


- Ja, jeg tror fremdeles det er mye kommunal eiendom som kan selges, og så er det sikkert mye eiendom i Oslo som kommunen bør kjøpe. I denne byrådsperioden har vi vært enige med byrådet om alle salgene og stort sett enige om kjøpene.

- Men nesten 500 millioner kroner for en skoletomt i Kvadraturen (Myntgata 2, red.anm.) er galskap, svarer Sundelin.