*Nettavisen* Økonomi.

Arbeidsledigheten lavere enn ventet

Ferske tall viser at arbeidsledigheten ikke lenger stiger så kraftig som ventet. 108.000 er nå uten jobb, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

26.09.03 10:26

Arbeidsledigheten øker ikke så kraftig som økonomene hadde sett for seg. Ferske tall som ble lagt fram fredag viser at ledigheten nå er på 4,5 prosent.

Det kommer fram av Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra Statistisk Sentralbyrå.

Fryktet mer
På forhånd hadde de store analysehusene ventet at ledigheten ville stige til mellom 4,6 og 4,7 prosent.

- Dette medfører at arbeidsledigheten flatet ut. Den kraftige oppgangen vi så på våren har stoppet opp. Dette er uventet gledelig, sier sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, til TV 2 Nettavisen.

108.000 uten jobb
Sesongjusterte tall med tre måneders glidende gjennomsnitt viser at ledigheten var på 108.000 personer i juli, tilsvarende en ledighetsrate på 4,5 prosent.

Økonomene har tidligere sett for seg en topp i ledigheten rundt årsskiftet. Nå kan omslaget komme tidligere, mener Bruce.

- Hvis den tendensen vi ser her varer ved, så kan den forbedringen vi har spådd for arbeidsmarkedet komme tidligere, sier han.

Tror fortsatt på økning
Bruce peker samtidig på at det har vært perioder tidligere i år hvor ledighetstallene har signalisert en utflatning, men hvor dette bare har vært midlertidig.

- Vi tror fortsatt at vi vil se en økning i ledigheten ut over høsten. Men det blir svært spennende å følge utviklingen den nærmeste tiden, sier han.

Fra tremånedersperioden mars-mai til juni-august 2003 falt antall sysselsatte kun med 1000 personer, ifølge sesongjusterte AKU-tall. Antall arbeidsledige økte med 3000 personer fra tremånedersperioden mars-mai til juni-august i år. Dette er en vesentlig lavere vekst enn tidligere.

Arbeidsledigheten måles på to måter i Norge. Gjennom SSBs Arbeidskraftsundersøkelse, som er en utvalgsundersøkelse, og gjennom tall fra Aetat som tar for seg antall registrerte ledige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.