Administrerende direktør for Oljefondet, Nicolai Tangen, hyller Dyreparken i Kristiansand på et av sine nyeste LinkedIn-innlegg.

Kristiansanderen har vært på besøk i sin lokale dyrepark og blitt inspirert av deres kandidatprosess.

Tangen forteller på LinkedIn at han nylig var på besøk i Dyreparken. Parken får flere tusen søkere hvert år og selskapet gir de som nesten fikk jobb et referansebrev de kan ta med seg videre i arbeidslivet.

Dette mener han skaper bedre selvfølelse for unge jobbsøkere og derfor har han bestemt seg for å gjøre det samme i Oljefondets program for nyutdannede.

Kommunikasjonsjefen i Norges Bank Investment Management, Marthe Skaar, sier at de nylig har begynt å sende anbefalingsbrev til kandidatene som akkurat ikke ble ansatt.

– Dette gjør vi ikke til alle kandidater, kun søkere som er med i siste runde i vårt «Talent Programme». Dette er unge jobbsøkere som ikke har så mye tidligere arbeidserfaring, sier Skaar til Nettavisen.

Les også: Hjemmekontor skaper konflikter i arbeidslivet

– Forteller at de var veldig nære å få jobb hos oss

I fjor var det åtte studenter som deltok til siste runde og ikke fikk tilbud om jobb.

– De fikk et anbefalingsbrev signert av Nicolai Tangen.

Skaar tror dette vil ha en verdi for kandidatene i fremtidige jobbsøkerprosesser.

– Vi fikk positive tilbakemeldinger fra kandidatene. De satt pris på dette. Nå gjenstår det å se om det brukes eller ei. Vi vet ikke hvordan de har brukt det, men det er en mulighet.

Hun påpeker at de som søker på dette programmet er unge mennesker som typisk ikke har hatt noe annet enn sommerjobber eller deltidsjobber tidligere.

– Dette brevet gir dem noe mer å vise til og forteller at de var veldig nære å få jobb hos oss.

Organisasjonen er veldig opptatt av å dyrke fremtidige talenter og påpeker at studenter og nyutdannede er fremtiden.

– Det er litt av grunnen til at Nicolai er så engasjert i dette. I årets summer internship har han også tatt flere økter med vikarene og de får tett oppfølging av ledergruppen i fondet.

Les også: Slik skal Erna snu uførekurven

– Elitepreg

I brevet skriver NBIM at det er en glede å skrive dette anbefalingsbrevet for denne kandidaten.

– Jeg ville gjøre deg oppmerksom på både hennes imponerende CV og bekrefte at jeg synes hun har vist stort potensiale, skriver Tangen i brevet.

Avslutningsvis skriver NBIM at de anbefaler fremtidige arbeidsgivere å ta inn kandidaten på intervju.

– Som en sterk kandidat nådde hun den siste runden av vår intervjuprosess og har utkonkurrert over 550 andre kvalifiserte kandidater. Hun har gått gjennom flere intervjuer og vurderinger, og hatt muligheten til å bli intervjuet av meg og ledergruppen.

Arbeidslivsekspert, Trine Larsen, liker i utgangspunktet alle som prøver noe nytt og sier det er uvanlig at man mottar et anbefalingsbrev for ikke å ha blitt ansatt.

Larsen har fått tilsendt referansebrevet NBIM sendte ut til kandidatene fra Nettavisen og hun er ikke imponert.

– Dette anbefalingsbrevet oppfatter jeg som veldig unorsk og med et «elitepreg» over seg. NBIM opptrer som om de er Guds gave til menneskeheten, sier hun til Nettavisen.

– «Denne personen var i kontakt med oss, vi gir dem vår velsignelse». «Denne personen fikk faktisk møte meg (Tangen) personlig og det gjør denne personen spesiell», legger hun til.

Hun påpeker at anbefalingsbrevet mangler innhold hun ser på som vesentlig.

– Det fremhever ingen av kvalifikasjonene til kandidatene som ikke nådde opp, men fremhever derimot NBIM.

– Brevet er generelt og ikke tilpasset den enkelte kandidat - det er jo veldig vanskelig å si at man generelt er en god kandidat. Vi kan ikke være generelt best til alle jobber. Vi kan ikke være generelt best til alle jobber, sier Larsen.

Larsen hadde ikke vektlagt et slik brev i en utvalgsprosess. Hun mener brevet er for generelt. I tillegg jobber hun kompetansebasert opp mot den enkelte rolle hun rekrutterer til.

– Det er veldig viktig å gi grundig tilbakemelding til kandidatene på hvorfor man ikke nådde opp i en prosess. Da vil det å ikke nå helt opp også være en god og nyttig erfaring for kandidaten. Å gi slik tilbakemelding gjør stadig færre etter en prosess, spesielt i offentlig sektor. Så det er flott om NBIM vil være foregangsfigur her, men da bør brevet justeres og fremheve mer av kandidatens egenskaper og mindre om NBIM, legger Larsen til.

I rekrutteringsprosessen hos Hammer og Hanborg vektlegger de kompetansen og gir gode tilbakemeldinger til kandidatene som ikke nådde helt opp.

– Og min holdning er at om en ikke var den best egnede kandidaten til en jobb, kan en absolutt være den beste til en annen jobb. Det er nemlig en forskjell på å være dyktig og å være riktig til en jobb. Det er mange faktorer som spiller inn.

Les også: Nicolai Tangen taper minst 30 milliarder kroner på å bli sjef for Oljefondet

NBIM har følgende kommentar til kritikken fra Larsen:

– Det er første gang vi gjør noe slikt og vi tar til oss alle konstruktive tilbakemeldinger om hvordan et slikt brev kan utformes. Brevet kommer i tillegg til at vi alltid gir personlige tilbakemeldinger til kandidater som er med i siste runde, sier kommunikasjonssjef Marthe Skaar.

– En måte å utøve samfunnsansvar på

I Dyreparken i Kristiansand er de glade for å ha inspirert kristiansanderen og finansmannen som leder oljefondet..

– Nicolai Tangen kontaktet oss og fortalte at han hadde hørt om ordningen. Han ønsket å få den bekreftet og ville gjerne ha vårt samtykke til å bruke ordningen som et eksempel, noe vi selvsagt syntes var veldig hyggelig, sier Per Arnstein Aamot, administerende direktør i Dyreparken.

Fagsjefen for HR i Dyreparken, Anne Lise Crogh, forteller til Nettavisen at de sender referansebrevet av to grunner.

– For det første så ønsker vi at de skal få et positivt første møte med arbeidslivet. De yngste er bare 15 år, og har kanskje aldri søkt på en jobb før. Vi ønsker at de skal både lære mer om seg selv gjennom prosessen, og komme ut av det med selvtillit til å våge å søke andre jobber. Dette er en måte å utøve samfunnsansvar på.

– I tillegg er det en måte å bygge arbeidsgiveromdømmet vårt på. Når bare én av tre får jobb, ønsker vi at også de som ikke ender med jobbtilbud, skal snakke godt om oss etter å ha vært gjennom prosessen, og gjerne ha lyst til å søke på nytt senere, legger hun til.

I 2021 hadde Dyreparken 967 søkere hvor 621 av de ble invitert til intervju. Totalt ansatte de 256 sommervikarer.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger fra kandidatene selv som er veldig fornøyde og føler seg veldig godt ivaretatt når de får den. Generelt sett vet vi at andre bedrifter ser på det som et kvalitetsstempel at søkere har erfaring fra Dyreparken, spesielt i forhold til service.

I 2021 sendte de 120 anbefalingsbrev. Dyreparken har heller ikke mottatt noe tilbakemelding på om brevene har blitt tatt i bruk av de tidligere kandidatene.

Les også: Oljefondet vil stemme mot Wizz Air-sjefens milliardbonus