Gå til sidens hovedinnhold

Arbeidsmarkedet: - Bunnen kan være passert

Koronakrisen ga bratt nedgang i antall jobber, men tallene for juni og juli tyder på at nedgangen er i ferd med å bremse opp, melder SSB.

Antallet jobber i Norge falt brått i månedene etter innføringen av smittevernstiltakene mot korona i mars. I løpet av vårmånedene ble jobbfallet stadig større, med nedgang i april og mai 2020 på henholdsvis 2,4 og 4,2 prosent sammenlignet med tilsvarende måneder året før.

- Stabilisert seg

- For sommermånedene juni og juli ser jobbfallet ut til å ha stabilisert seg på rundt 5 prosent, melder Statistisk sentralbyrå fredag.

Nedgangen i antallet jobber henger sammen med oppsigelser, langvarige permitteringer, mindre bruk av tilkallingsvikarer og færre nyansettelser.

Verst i overnatting og servering

Mens nedgangen i antall jobber fra juli 2019 til juli 2020 var på 4,9 prosent for økonomien samlet sett, var nedgangen i overnatting og servering på 23,8 prosent. Tilsvarende tall for juni var på hele 29,7 prosent.

I kategorien forretningsmessig tjenesteyting, som blant annet omfatter utleie av arbeidskraft, gikk antallet jobber ned med 15 prosent fra juli 2019 til samme måned i 2020. Deretter fulgte personlig tjenesteyting samt transport og lagring, med henholdsvis 10,2 og 9,2 prosent færre jobber. Personlig tjenesteyting omfatter blant annet kultur, underholdning og fritidsaktiviteter.

Les også: Forhøyet dagpengesats forlenges ut året

Kommentarer til denne saken