*Nettavisen* Økonomi.

Arbeidsmarkedet: Elendige jobbtall  for Trump

NYE JOBBTALL: De seneste jobbtallene har vært oppløftende for president Donald Trump, maitallene var skuffende. Foto: AP / NTB scanpix

Den amerikanske jobbveksten i mai var langt svakere enn ventet.

07.06.19 15:01

Ferske tall fra de amerikanske statistikkmyndighetene viser at det i mai ble skapt 75.000 nye jobber utenfor jordbrukssektoren. Det gir en arbeidsledighet på 3,6 prosent. Antall arbeidsledige amerikanere holder seg rundt 5,9 millioner.

En vekst på 75.000 nye jobber er den tredje dårligste måneden siden Donald Trump tiltrådte som president for snart 2,5 år siden.

Over dobbelt så mye

Ekspertene ventet i gjennomsnitt at sysselsettingsveksten i mai ville bli 175.000-180.000, mens forventningene til ledigheten var 3,6 prosent, som det altså ble. Det er de laveste ledighetsnivåene siden slutten av 60-tallene.

I april var det en vekst i antall sysselsatte utenfor jordbrukssektoren på 263.000, som var klart over forventningene.

Antallet arbeidsledige som har gått ledige under fem uker, økte fra april til mai med 243.000 til 2,1 millioner.

Skyhøy tenåringsledighet

Bryter vi mailedigheten ned på grupper, var den henholdsvis 3,3 prosent for menn og 3,2 prosent på kvinner. Tenåringsledigheten er på hele 12,7 prosent.

Ser vi på etnisitet, klarer de med asiatisk bakgrunn seg best, med bare 2,5 prosent arbeidsledige. Blant afroamerikanere er ledigheten på 6,2 prosent.

Handelsbanken Capital Markets skrev i sin morgenrapport fredag at alt i alt synes det rimelig å forvente at jobbveksten holdt seg godt oppe i mai.


Halvering

Men fremover er det tegn til at jobbveksten er på vei ned, som følge av en svakere vekst i økonomien. Den amerikanske økonomien spås å vokse med 1,5 prosent på årbasis i andre kvartal, ned fra 3,1 prosent i første kvartal.

Nordea Markets skriver i sin morgenrapport at for å holde ledigheten uendret fremover, må jobbveksten per måned ligge i området 100.000-125.000. Fra måned til måned er det imidlertid en dårlig sammenheng mellom arbeidsledighet og vekst antall nye i jobb.

I takt med en lavere økonomisk vekst, har de amerikanske renteforventningene falt som en stein. I dag er priser det profesjonelle rentemarkedet inn at den amerikanske sentralbanken vil sette ned renten minimum to ganger innen utløpet av året.


Verdens viktigste, men...

De amerikanske arbeidsmarkedstallene er regnet som en av verdens viktigste for stemningen på de internasjonale børsene. Tall som avviker mye fra forventningene, kan umiddelbart føre til nokså store utslag i aksjemarkedet.

Men DNB Markets påpeker i sin morgenrapport at for tiden er det mye viktigere hvordan det går med handelskrigen mellom USA og Kina. Det er også andre nøkkeltall som sier noe om forventningene til den amerikanske økonomien, som nå tillegges større vekt.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.