Årets billigste strøm

Snart kan du trolig glede deg til mindre strømregninger. Strømprisen falt nemlig kraftig i helgen til sitt laveste nivå hittil i år.

10.05.04 08:08

Den såkalte systemprisen på den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool falt til 13,92 øre per kilowattime søndag.

Kun ved to anledninger tidligere i år har prisen falt under 20 øre kilowattimen på Nord Pool.

Prisene faller naturlig på helgedagene, mandag steg prisen til 21,8 øre per kilowattime.

De rimeligste strømleverandørene i markedet selger nå strøm til 30,4 øre. Prisene hos leverandørene har sunket de siste to ukene, viser tall fra Konkurransetilsynet. Holder de lave prisene på Nord Pool seg, er det gode utsikter til videre prisnedgang.

Årsaken til prisfallet ligger i værsituasjonen. Store deler av landet har den siste tiden hatt unormalt høye temperaturer. Samtidig viser værvarselet for 10-dagers perioden framover at det er nedbør i vente. For kraftprodusentene er det gode nyheter. Regn fyller opp vannmagasinene, som fortsatt er på svært lave nivåer.

Sist uke steg fyllingsgraden i vannmagasinene fra 27,6 til 30,5 prosent i snitt på landsbasis. Det normale for årstiden er at fyllingsgraden holder seg uendret. Situasjonen er nå vesentlig bedre enn hva den var på samme tid i fjor. Da var fyllingsgraden på kun 19,4 prosent. Det normale for årstiden er en fyllingsgrad på 36,1 prosent.

Terminprisene på Nord Pool viser imidlertid at markedet har liten tro på at prisene kan falle videre fra dagens nivå. Tvert i mot ventes det en marginal prisoppgang fram mot juli. Deretter spår markedet at prisene skal stige jevnt og trutt til en snittpris på 27,4 øre neste vinter.

Dermed bør du påregne strømutgifter på nivå med hva du har sett på regningene gjennom den siste vinteren. En systempris på 27,5 øre vil med normale marginer gi en sluttbrukerpris på 37 – 38 øre per kilowattime.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.