Mandag blir det store variasjoner i strømprisene for Sør-Norge. Det starter ikke så ille, med 1 krone og 13 øre fra klokken 07-08, men du bør definitivt ikke lade elbilen mellom klokken 17 og 18 – da skyter prisen opp til 2,78 kroner, viser tall fra Nordpool. I hele tidsrommet fra 16-19 er prisene over 2 kroner og 2 øre for Vest-, Sør- og Østlandet.

Dette er årets høyeste timepris, skriver Nordpools pressekontakt Stina Johansen i en SMS til Nettavisen.

Les også: Boligeiere må forberede seg på økende boutgifter framover

Mva og avgifter kommer i tillegg, så i praksis er prisen for forbrukerne enda høyere.

Vær og vind får skylden av analysesjef i Volue, Tor Reier Lilleholt.

– Det har vært veldig lite vind i det siste, og det blir det også i morgen. I tillegg har det vært veldig kaldt gjennom helgen, men det skal bli bedre på tirsdag, så jeg regner med at prisene faller igjen da, sier Lilleholt til Nettavisen.

Årsaken til at prisene skyter i været på ettermiddagen er enkel:

– Klokken 17 og 18 skrur folk på lysene hjemme, og lager middag. Det er det som gjør at det er ekstra mye forbruk akkurat da, sier Lilleholt.

Les også: Høye strømpriser hjelper lite: Vannstanden er fortsatt svært lav

– Og Europa har de samme utfordringene, og de har et sugerør inn til oss, og vil ha mer kraft fra oss på disse tidspunktene, sier analysesjefen.

Midt- og Nord-Norge slipper langt billigere unna, ifølge Nordpool. Her er dagens dyreste timepris 29 øre.

Årsaken til at forskjellene er så store er at det er et strømoverskudd og fulle vannmagasiner i nord, og lave vannmagasiner i sør.